Carnea de porc reprezinta unul dintre cele mai consumate tipuri de carne la noi in tara, constituind baza preparatelor culinare in perioada Sarbatorilor de iarna.
Dintre toate tipurile de carne pe care le consumam in mod obisnuit, carnea de porc se numara printre cele pe care organismul uman le digera cel mai greu. O portie poate avea nevoie de pana la sase ore pentru digestie, explica pentru ziare.com nutritionistul Adina Rusu.
Mai rau este faptul ca cei mai multi oameni consuma, la o singura masa, 2-3 portii de carne sau chiar mai mult, fapt ce poate ingreuna foarte mult procesele de digestie. Mai mult, carnea foarte grasa sau foarte procesata, cum ar fi coastele sau carnatii, contribuie la o ingreunare si mai mare a digestiei.
Carnea de porc poate fi o problema atunci cand este consumata in exces (se recomanda sa se consume o portie de cel mult doua ori pe saptamana).
Consumul carnii de acest tip este mai problematic din cauza modului in care afecteaza digestia in intregul sau. In general, alimentele care se digera mai rapid (fructele si legumele) sunt retinute in stomac pana cand alimentele greu digerabile sunt eliberate in intestinul subtire. In tot acest timp, alimentele cu o digestie rapida pot fermenta, fapt care poate duce la tulburari gastrointestinale (balonari sau indigestie).
In cazul carnii de porc, consumul acesteia de mai multe ori pe zi poate duce la intarzieri ale proceselor de digestie. Acestea pot face dificila absorbtia micronutrientilor esentiali din alimente(malabsorbtie).
In concluzie, atunci cand vorbim despre carnea de porc, moderatia este cuvantul de ordine, recomandandu-se a se consuma o portie de 100 de grame (de dimensiunea unui pachet de carti de joc) de cel mult doua ori pe saptamana. Daca vom alege sa consumam acest tip de carne, se recomanda sa optam pentru cea slaba (muschi) si sa evitam asocierea sa cu alte alimente foarte grase, cum ar fi branza de oaie.