Originara din China si Japonia, consumata cu mai bine de 3.000 de ani in urma, astazi, alaturi de orez, grau, orz si mei, soia este una dintre cele mai hranitoare plante.
Soia (Glycine max) apartine familiei leguminoaselor pentru boabe, din care mai fac parte fasolea, mazarea, lintea. Florile sunt mici si au culoare alba sau violeta iar fructul este o pastaie, care contine boabe.
Soia contine pana la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toti aminoacizii esentiali (lizina, glutamina, triptofanul), lipide, glucide, saruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni si lecitina. Soia contine trei substante fitochimice foarte complexe ce se numesc izoflavone sau flavonoide: genisteina, daidzeina si glicetina ce au multiple actiuni.
Boabele sunt folosite in scop fitoterapeutic. Acestea folosite in alimentatia curenta, dar si in industrie, au si proprietati medicinale, alaturi de radacina sau chiar planta intreaga. Pentru uz medicinal se prepara lapte de soia, faina de soia, germeni de soia.
Datorita continutului sau bogat in proteine integrale este un aliment de baza pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenta proteinelor animale. In plus, in perioadele de post, soia capata o importanta aparte si este consumata de foarte multe persoane. O gasim intr-o varietate de produse, de la mezeluri pana la pateuri, iaurturi, lapte si branzeturi.
Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sanatatii intregului organism, dar si substantele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sange si ajuta la diminuarea cantitatii de colesterol rau din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine. Cercetarile recente au aratat ca in tarile in care este consumata soia cu regularitate, rata afectiunilor cardiovasculare este scazuta.
Tot izoflavonoidele din soia, care au o structura asemanatoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele aparute dupa instalarea menopauzei. Cum in aceasta etapa a vietii, femeile au un nivel scazut de hormoni estrogeni, substantele din soia compenseaza lipsa lor.
Laptele de soia contine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul aparitiei osteoporozei, prin intarirea oaselor. Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decat cele animale, pentru ca ajuta la fixarea calciului in oase, pe cand proteinele animale ii permit sa fie eliminat cu usurinta prin urina.
Soia este o sursa excelenta de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decat laptele de vaca. Dupa cum se stie, fibrele au un aport important in mentinerea unei bune diete, in imbunatatirea tranzitului intestinal, in reducerea riscului de aparitie a constipatiei si in prevenirea cancerului de intestin sau a hemoroizilor.
Consumul de soia este recomandat in caz de astenie, surmenaj, convalescenta, hepatita, diabet, guta, reumatism, dislipidemii, ateroscleroza, hipertesiune arteriala, cardiopatie ischemica, obezitate.
In Asia, unde se consuma soia de mii de ani, patologia cardiaca si neoplazica este foarte scazuta. In China, unde soia este aliment traditional, infarctul de miocard e de 10 ori mai rar ca in America. Japonezii au o viata lunga, consumand soia pe plan national. S-a constatat dupa studii bine documentate, ca neoplaziile de san, prostata, colon, si chiar de plaman se intalnesc mult mai rar la cei ce consuma in mod regulat soia.
Contraindicatii Chiar daca are un continut important de nutrienti, soia nu este tolerata intotdeauna de organism. Unii cercetatori sustin ca soia consumata in cantitati prea mari, mai ales de copii, poate face rau organismului. Prea multa soia poate provoca dezechilibre hormonale, poate afecta buna functionare a glandei tiroide sau poate duce la aparitia unor probleme de digestie a proteinelor in exces, de aceea consumul trebuie sa fie moderat.
AGERPRES