Acetaminofenul este cea mai utilizata substanta din lume pentru a combate durerile si febra din numeroase afectiuni (efect analgezic si antipiretic), fiind prezent sub forma a peste 100 de preparate medicamentoase. Este cunoscut sub denumirea de paracetamol. Medicamentul produce frecvent intoxicatii accidentale sau voluntare, mai ales la copii. Pentru adultul cu functiile ficatului normale, ingestia unei doze de 8 – 10 g (un comprimat are 0,5 g sau 500 mg acetaminofen) poate declansa semnele unei intoxicatii. Daca ficatul este deja afectat de o alta boala, atunci doza toxica de paracetamol este mult mai mica. Dupa ingestia unei doze de paracetamol, organismul isi consuma rapid rezervele de glutation pentru metabolizarea medicamentului.
Daca doza este mai mare decat rezervele ficatului, atunci paracetamolul va fi metabolizat pe alte cai si va produce necroza hepatica. Acesta este mecanismul prin care acetaminofenul induce toxicitatea caracteristica, epuizand rezervele hepatocelulare de glutation se ajunge la moartea hepatocitelor si insuficienta hepatica acuta.
Semnele intoxicatiei cu paracetamol
Acetaminofenul se absoarbe rapid si aproape complet din tubul digestiv daca este administrat pe cale orala. Concentratia plasmatica maxima apare dupa 30 – 60 de minute de la administrare, iar absorbtia completa dupa un interval de 4 ore. Simptomele produse de intoxicatia cu acetaminofen in primele ore de la ingestie sunt nespecifice: greturi, varsaturi, stare generala alterata, somnolenta, dar fara semne de depresie respiratorie. Aceasta faza dureaza 1 – 2 zile, dupa care urmeaza cea de-a doua faza, de remisiune, in care simptomele din prima faza dispar. A treia faza corespunde hepatitei toxice acute: apar dureri abdominale (in hipocondrul drept corespunzator ficatului) si icter. Celulele hepatice sunt distruse, se produce insuficienta renala acuta si apar semne de insuficienta cardiaca. Manifestarile pot continua cu aparitia acidozei metabolice, encefalopatiei toxice pana la coma si deces. Toxicitatea paracetamolului la nivelul ficatului este mai mare daca este asociat cu consumul de bauturi alcoolice sau la alcoolicii cronici.