6 probleme care pot fi rezolvate cu ceaiul de sunatoare

0
189

Ceaiul de sunatoare este folosit de sute de ani pentru a trata numeroase boli. Este util pentru pielea sensibila, stomac si probleme digestive, dar si pentru insomnie, boala Parkinson sau infectii si raceli.

Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta cu flori galben-aurii, care apare ca ingredient in numeroase unguente si ceaiuri de plante si este una dintre cele mai vechi remedii, folosite de peste 2000 de ani pentru problemele emotionale si de sistem nervos.

Are efecte antivirale, anti-inflamatorii si anti-depresive. Efectele benefice se datoreaza hipericinei – substanta activa, de culoare rosie, care este folosita in industria farmaceutica. Planta mai contine si alte substante chimice benefice pentru corpul uman, cum ar fi uleiuri esentiale si taninuri, precum si flavonoide, care au efecte hipotensive.

Efectele terapeutice ale ceaiului de sunatoare
Ceaiu de sunatoare este renumit pentru efectul sau antidepresiv. Aceasta planta, folosita de sute de ani de medicina traditionala ca un sedativ si analgezic, ajuta la tratrea arsurilor, a tulburarilor de somn, a malariei, problemelor cu rinichii si plamanii, tuberculozei, crampelor uterine, hemorizilor, ulcerelor, problemelor gastro-intestinale.

De asemenea, este utila pentru psoriazis, dureri in gat, tuse, infectii ale sanilor, Parkinson, oboseala cronica, artrita si anxietate.

Utilizarile ceaiului de sunatoare

1. Alcoolismul si mahmureala
Hiperforina, substanta activa care se gaseste in sunatoare ajuta in tratamentul alcoolismului. Pentru a combate alcoolismul se recomanda o ceasca de ceai dupa micul dejun si cina, timp de 4-6 saptamani. Pentru a ameliora simptomele mahmurelii, beti 2-3 cani de ceai pe zi in functie de necesitati.

2. Boala Parkinson
Deficitul de dopamina este una dintre cauzele bolii Parkinson si ale schizofreniei. Sunatoarea creste nivelul de dopamina, iar activitatea antioxidantilor din planta previne si trateaza degenerarea neuronala. Deci, pentru a preveni si trata boala Parkinson este recomandat sa bei o ceasca de ceai in fiecare zi.

3. Sinuzita si tuse
Sunatoarea are proprietati antivirale si antibiotice care ajuta la ameliorarea congestiei si a tusei. Este ideala in tratamentul sinuzitei, al racelii si bronsitei. Pentru a trata aceste boli, consuma cate o ceasca de ceai dupa micul dejun si cina.

4. Stimuleaza secretia bilei
Ceaiul de sunatoare, alaturi de tinctura din aceeasi planta, este deosebit de benefic si in cazul afectiunilor biliare. El se administreaza sub forma de infuzie (doua lingurite de sunatoare la o cana de apa clocotita). Lasa amestecul la infuzat timp de cinci minute si bea apoi de trei ori pe zi, chiar inainte de mese.

5. Invinge insomnia si stimuleaza capacitatea de memorare
Bea o cana de ceai seara, inainte de culcare si vei reusi sa scapi de insomnie. Sunatoarea stimuleaza secretia de serotonina, iar asta te ajuta sa scapi de stres. In plus, sunatoarea te ajuta in perioadele dificile, cum sunt examenele, favorizand performantele intelectuale. Pentru a te bucura de aceste efecte incepe cura cu cel putin o luna inainte de examene.

6. Alunga depresia
Ceaiul de sunatoare este campion in lupta cu depresia. Studiile au aratat ca sunatoarea este cel putin la fel de eficienta ca antidepresivele, dar cu efecte secundare mai putine. La pacientii care sufera de depresie, in urma tratamentului cu sunatoare s-a observat o diminuare a starilor depresive, mai multa pofta de viata, incredere in sine.

In acest caz ceaiul de prepara din doua linguri de flori la o cana de apa fierbinte. Se bea de trei ori pe zi, timp de sase saptamani, apoi se face pauza doua saptamani. Puteti sa il indulciti cu miere pentru a mai atenuna gustul amar.

Alte beneficii ale ceaiului de sunatoare
– elibereaza de stres mental si stimuleaza starea de bine
– reduce durerile si iritatiile de la nivelul sistemului digestiv (este benefic in caz de gastrita si dureri la stomac)
– alunga durerile de cap
– stimuleaza memoria

Precautii
Este bine sa evitati expunerea la soare sau la alte surse de radiatii ultraviolete in timpul tratamentului cu sunatoare, deoarece planta poate cauza fotosensibilitate.

Evitati alcoolul si nu luati preparate cu sunoatoare concomitent cu tirozina, narcotice, amfetamine sau antiinflamatoare nesteroidiene, loperamida, digoxina, contraceptive orale, medicamente pentru astm sau medicamente antihipertensive. Sunatoarea nu se administreaza in paralel cu medicamentele antidepresive. Este interzisa folosirea in sarcina si in perioada alaptarii.