Papadia este un tonic general de mare valoare si totodata un tonic hepatic cu cea mai mare aplicabilitate. De asemenea, reprezinta una dintre cele mai bune surse naturale de potasiu, ceea ce face ca papadia sa fie diuretic excelent care poate fi utilizat fara riscuri (inclusiv pentru retentia de apa cauzata de problemele la inima).
Papadia poate fi folosita ca medicament sub multe forme, de la consum ca atare pana la ceai, decoct, suc sau sirop. Iata cum se prepara un sirop de papadie obtinut din toata planta, nu doar din flori:
Se culege papadia cu tot cu radacina si frunze, cu atentie sa nu ranim radacina, deoarece prin rana se va scurge tot latexul in care sunt concentrate principiile terapeutice. Dupa cules, se spala bine intreaga planta cu apa rece, apoi se lasa putin la scurs si zvantat.
Pe o planseta se toaca foarte marunt cu un cutit planta intreaga, dupa care se pune imediat, inainte sa se oxideze, cu tot cu suc, intr-un borcan umplut doua treimi cu miere. Se omogenizeaza bine amestecul si se lasa la macerat doua saptamani, la temperatura camerei. Se formeaza un sirop din care se ia inainte de fiecare masa 1-3 lingurite, timp de minimum 12 zile.
Indicatii terapeutice ale siropului de papadie
Siropul de papadie obtinut din planta intreaga se recomanda pentru detoxifierea organismului si pentru insuficienta renala cronica. In paralel cu acest sirop se bea un litru de ceai din radacina si frunze de papadie, matase de porumb si teci de fasole, in parti egale.
Siropul din papadie intreaga este benefic si in tratarea bolilor tubului digestiv si hepato-biliare.
Acneea: siropul de papadie in cure indelungate favorizeaza detoxifierea si realizeaza un anumit reglaj hormonal, necesar pentru vindecarea acestei afectiuni.
Varice: tratamentul intern cu sirop de papadie sau cu tije proaspete este favorabil stoparii varicelor.