Nu a trecut mult timp de cand grasimea era acuzata de toate problemele de sanatate. Este adevarat ca grasimea te poate face sa castigi in greutate si contribuie la afectiuni cronice cum ar fi boli de inima, cancer si accident vascular cerebral, dar nu toate grasimile sunt create la fel. De fapt, asa cum probabil stii, anumite tipuri de grasimi sunt de fapt bune pentru sanatatea ta.
„Desi este o idee buna sa limitezi consumul de grasimi saturate (gasite in branza, carne, unt, carnati si deserturi, aveti nevoie de grasime pentru a ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile, inclusiv vitaminele A, E, D si K”, spune dieteticianul Patricia Bannan, autor al cartii „Mananca ceea ce trebuie atunci cand timpul te preseaza. Bonus: grasimile te ajuta sa te simti satul pentru o perioada mai lunga”.
Cheia este sa te concentrezi pe grasimi bune (mononesaturate si polinesaturate) si sa le elimini pe cele rele (grasimi trans si saturate). Iata cateva dintre grasimile bune pentru tine:
Avocado
Mare parte din grasimile dintr-un avocado sunt mononesaturate, care scad colesterolul rau si pastreaza inima sanatoasa. Chiar si asa asta nu inseamna sa mananci avocado in nestire. Moderatia este inca cheia, deoarece un avocado mediu are 30 de grame de grasime.
Incercati sa inlocuiti untul sau maioneza din sandwich cu felii de avocado.
Oua
Ouale sunt o sursa convenabila de proteine. Oamenii de multe ori cred ca albusul este o optiune mai sanatoasa decat oul intreg, deoarece acesta contine mai putine grasimi. Este adevarat ca galbenusul contine grasime, dar are si substante nutritive importante. Un ou intreg contine 5 grame de grasimi, dar numai 1,5 grame sunt saturate.
Oul intreg este, de asemenea, o sursa buna de colina (un galbenus de ou are aproximativ 300 de micrograme de colina), un nutrient din complexul vitaminic B care ajuta la reglarea activitatii creierului, a sistemului nervos si celui cardiovascular. Si, in timp ce exista temeri cu privire la colesterolul din oua, studiile din ultimii ani au legat consumul moderat de oua de imbunatatirea sanatatii inimii.
Cum sunt ascunse grasimile trans pe etichete si cat de nocive sunt
Uleiul de masline
Uleiul de masline este frecvent utilizat in dieta mediteraneana (una dintre cele recomandate pentru un stil de viata sanatos). Reduce riscul de boli de inima, de accident vascular cerebral, tensiunea arteriala si anumite tipuri de cancer, dar cu toate acestea, inca are 100 de calorii la o lingura, deci si aici moderatia este cuvantul cheie, daca tii sa nu te ingrasi.
Nuciferele
Nu ezita sa mananci migdale, nuci si fistic. Migdalele sunt foarte bogate in vitamina E, nucile contin omega-3, fisticul vine cu luteina si zeaxantina, carotenoizi importanti pentru sanatatea ochilor.
Cercetarile arata ca persoanele care consuma nicifere, in general, sunt mai suple, mai putin susceptibile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si au un risc redus de boli de inima. Nu consuma mai mult de un pumn, oricat de sanatoase sunt.
Untul de arahide
Este o alta sursa de grasimi sanatoase, dar o alege buna este si untul de migdale sau de caju. Atentie ! Evitati-le pe cele bogate in zaharuri adaugate. Alegeti untul de arahide cu cat mai putine ingrediente posibile, toate naturale.
Pestele gras
Termenul „peste gras” poate suna neatragator, dar, de fapt, acesta este cel mai sanatos si delicios tip de peste. In aceasta categorie intra somonul, tonul, sardinele, macroul si pastravul, toti plini de acizi grasi omega 3.
Conform Asociatiei Americane a Inimii, ar trebui sa mancam cel putin doua portii de peste gras pe saptamana.