Un consum moderat de cafea, fie ea macinata sau instant (ness), de pana la 2-3 cesti de cafea pe zi, ne poate ajuta sa influentam in mod pozitiv starea de bine fizica, mentala si sociala, se arata in cel mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Diferenta dintre cafea si ness. Ce este ness-ul?
Multe persoane evita cafeaua ness, considerand ca nu este sanatoasa. Exista opinia ca ness-ul este o cafea prelucrata excesiv – si de aceea este nociva. Insa in realitate ness-ul este doar cafea fara zat inghetata, maruntita si deshidratata. Un proces ce nu include chimicale, E-uri si alte trucuri industriale.
Denumirea de ness, este o denumire ramasa de pe vremea parintilor nostri, in mod normal, ar trebui corect sa spunem cafea solubila sau instant.
Ness-ul, sau cafeaua instant, se prepara mai repede si are acelasi efect energizant precum cafeaua la filtru sau la ibric, desi gustul difera foarte mult.
Cea mai evidenta diferenta dintre cafea si ness consta in modul de preparare. Ness-ul se obtine imediat, turnand pur si simplu apa fierbinte sau rece peste pudra sau granulele de ness. De aceea, ness-ul se mai numeste si cafea solubila – se dizolva complet in apa.
Se poate bea pana la ultima picatura, pentru ca nu lasa in urma zat sau alte reziduuri.
Cafeaua obisnuita poate fi preparata la ibric sau la filtru si lasa in urma cunoscutul zat.
O alta diferentiere importanta este sortimentul de cafea din care provine ness-ul.
Ness-ul este obtinut de obicei dintr-un sortiment de cafea, numit cafeaua robusta, care creste mai ales in Africa. Sortimentul are o aroma mai puternica si este mai ieftina decat multe dintre sortimentele din care se face cafeaua obisnuita (peste 50 de sortimente mai cunoscute)
Datele stiintifice resping convingerea potrivit careia cafeaua solubila constituie unul dintre cele mai „tari” tipuri de cafea. Daca luam in considerare ca o cafea este considerata tare in functie de continutul cafeinei, vom constata ca, in comparatie cu alte tipuri de cafea, cafeaua solubila contine mai putina cafeina per ceasca. De exemplu, la o cana de 250 ml de apa se recomanda maximum doua lingurite de ness. Orice depaseste aceasta cantitate va avea drept urmare efecte mai putin placute asupra organismului, din cauza cantitatii de cafeina. De fapt, o ceasca de cafea de 150 ml are aproximativ 80 mg de cafeina, spre deosebire de o ceasca de 150 ml de cafea solubila, care are in jur de 50 mg de cafeina.
De vina pentru eventualele dureri in piept sau palpitatii la inima, mitul de la care s-a pornit ca ness-ul provoaca aceste probleme de sanatate, este doar procedeul de preparare, scrie epochtimes-romania.com.
sursa:revistablogurilor.ro