Pentru aceasta reteta de dulceata din plante aveti nevoie de 100 g menta, 100 g sovarf, 100 g melisa, o lingurita de rostopasca, 100 g flori de paducel. Amestecul se tine in apa rece 30 de minute. Se scutura bine, se taie marunt si se amesteca cu 1 litru de apa. Se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc mic 30 de minute.
Se strecoara prin tifon, se amesteca cu 1 kg de zahar si cu 1 kg de lamai taiate marunt, cu tot cu coaja, apoi se fierbe inca 15 minute. Se ia de pe foc, se lasa 30 de minute, se adauga inca 50 ml agheazma si se mai da o data in clocot.
Mod de administrare: copiii iau cate o lingurita cu un pahar de apa calduta, de 3-5 ori pe zi, iar adultii cate o lingura, cu un pahar de apa calduta, de 3-5 ori pe zi.
Indicatii terapeutice: ajuta in caz de dureri la inima, depresii, insomnii, surescitare, epilepsie si dureri de cap. Extern: in caz de dermatoze, se aplica comprese.