Feniculul, aliment si medicament

0
126

Feniculul cu greu isi gaseste loc in farfuriile romanilor si asta pentru ca multi nu stiu cum sa il gateasca. Este o planta care poate fi utilizata aproape in intregime: bulbul (radacina) este alb, uneori cu nuante de verde deschis, cu un gust asemanator telinei – poate fi folosit in salate; frunzele sunt utilizate pentru prepararea salatelor sau a diferitelor garnituri, iar fructele, impropriu numite seminte sunt preparate sub forma de ceai, dar pot fi foarte bine presarate pe diverse mancaruri.

Fructele au un gust dulceag, usor mentolat si miros aromat (asemanator, dar mai bland ca anasonul).
Cum alegeti si pastrati feniculul
La cumparare, fenicul proaspat trebuie sa fie fraged, alb stralucitor si fara pete maronii sau galbene, sa fie tare la pipait cu miros de anason.

Alegeti bulbii mai mic, acestia fiind mai fragezi. Se conserva in frigider,intr-o punga de plastic gaurita si astfel se poate mentine pentru o perioada mai lunga de timp.

Fructele se pastreaza intr-un borcan de sticla bine inchis, in dulapul destinat mirodeniilor.

Proprietati terapeutice

In scopuri medicinale se foloseste fructul (semintele). Iata care sunt beneficiile semintelor de fenicul:
– semintele au proprietati antiseptice naturale, fiind folosit in afectiuni ale tractului respirator superior;
– proprietati carminative si analgezice (adica absoarbe gazele linistind astfel crampele) sunt datorate componentelor din uleiul volatil, si astfel este util in balonare, dureri abdominale produse de balonare; medicii germani recomanda seminte de fenicul pentru aceste probleme digestive dar si pentru indigestie si sindromul colonului iritabil.
– actiune antispastica si carminativa: calmeaza colicile bebelusilor;

– sunt sedative si antiinflamatorii, efecte datorate componentelor uleiului volatil: limonen si pinen, cu efecte asemanatoare cu cele ale antiinflamatoarelor de sinteza (ex: indometacin);
– sunt expectorante si fluidifiante al secretiilor bronsice si de aceea calmeaza tusea convulsiva si astmatica, dar si spasmele muschilor bronsici. Se folosesc sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile gatului.

Sunt utilizate, de asemenea, in cazul laringitei, amigdalitei, faringitei, bronsitei, astmului bronsic, tusei convulsive.

– au actiune antifungica (vermifug);
– stimuleaza lactatia;
– au actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului si astfel, semintele de fenicul pot fi folosite cu succes contra dismenoreei primare, fiind eficiente si fara efecte secundare in spasmele uterine, durerile abdominale, durerile de ovare.

Semintele de fenicul au fost folosite popular pentru efectele lor hormonale echilibrante si reintineritoare; ele reduc pierderile de substanta osoasa, mentin elasticitatea si stralucirea pielii, protejeaza impotriva bolilor degenerative.

Spalaturile si compresele
oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare.

Feniculul mai este folosit si pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica.

Uleiul de masaj ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si a durerilor reumatice. Lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent factor de relaxare.