Ei sunt vedetele lunii septembrie si daca mergi prin piete ai face bine sa nu te intorci de-acolo fara niste struguri. Sunt un aliment supernutritiv, iar substantele care se gasesc in pulpa, coaja si samburi il transforma intr-un veritabil medicament.
Nutritionistii recomanda consumul strugurilor cu tot cu coaja si samburi – mai ales daca sunt rosii sau negri – pentru ca sunt o sursa de resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti care feresc organismul de cancer, scad colesterolul rau si trigliceridele si prelungesc tineretea.
Dintre toate, cel mai celebru este resveratrolul, care este secretat de catre struguri atunci cand sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile parazite. Atunci cand rezveratrolul ajunge in corpul oamenilor se petrec niste lucruri minunate pentru sanatatea noastra.
In anul 2003, un biolog american, dr. David Sinclair, a descoperit caadministrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu panala 54%. Apoi, in 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30% mai mult, sunt mai rezistenti la efort si, in plus, au o mult mai mare abilitate de a evita stimulii neplacuti.
Studii franceze arata ca datorita resveratrolului consumat din belsug populatia din zonele sudice este mai ferita de bolile cardiace si vasculare, rata acestor boli fiind cu 60% mai scazuta decat in alte regiuni.
Resveratrolul nu face singur aceste minuni. Este ajutat si de vitamina C, de taninurile, de pigmentii sau de vitamina P existente in coaja strugurilor. Iata ce boli pot fi tratate prin consumul strugurilor cu tot cu coaja si samburi:
Hepatite virale A, B, C, D
Studiile au aratat faptul ca pigmentii care dau culoare inchisa strugurilor, laolalta cu resveratrolul, au un efect foarte puternic in aceasta gama de afectiuni, altfel dificil de tratat. Pur si simplu, aceste substante din coaja strugurilor blocheaza replicarea virusurilor hepatice si opresc de multe ori evolutia tuturor tipurilor de hepatita virala.
Cancerul localizat la nivelul tubului digestiv
Resveratrolul poate distruge celulele canceroase. In cazul tumorilor localizate la nivelul stomacului, intestinului subtire, intestinului gros, dar si al gurii ori al esofagului, se recomanda atat consumul strugurilor cu tot cu coaja, cat si al suplimentelor cu resveratrol.
Cancerul de san si de col uterin
Resveratrolul din coaja de struguri are, pe langa efectele sale anticancerigene mentionate, si o actiune de reglare endocrina, ajutand la prevenirea tuturor formelor de cancer hormono-dependent.
Studiile arata ca femeile care consuma struguri si alte alimente bogate in resveratrol (afine, mure, coacaze negre, varza rosie) sunt mult mai ferite de cancerul de san si de col uterin. Paradoxal, dar efectul este cu atat mai puternic, cu cat persoana in cauza este mai in varsta.
In concluzie, pentu a va feri de cancer, consumati in aceasta toamna mai ales struguri negri, unii dintre cei mai buni anticancerigeni cunoscuti, mai ales pentru femei.
Sechele post-infarct
O cura cu struguri negri, consumati ca atare sau, mai bine, sub forma de suc, obtinut prin mixarea fructelor proaspete, este un adevarat elixir in primele saptamani dupa infarctul miocardic. Studiile de medicina experimentala arata ca resveratrolul actioneaza direct la nivelul miocardului.
Tromboza
Consumul de alimente bogate in resveratrol, adicade struguri negri, de prune, de afine etc. impiedica formarea trombilor si migrarea lor pe artere. Mai ales persoanele predispuse la tromboze, adica cele sedentare, cele care consuma carne si proteine animale sau care fumeaza, ar trebui sa aiba la fiecare masa alimente care sa contina resveratrol.
Litiaza renala cu urati si guta
O cura cu struguri negri, facuta acum, toamna, este tot ce le trebuie rinichilor tai pentru a-i curata, mai ales daca sunteti predispusi la litiaza urica. Se consuma zilnic macar 500 grame de struguri negri, minim 18 zile. Acest tratament este un excelent profilactic si pentru guta.