Gutuia este bogata in fibre si slaba in calorii (57 de calorii/fruct), fiind buna pentru cele care vor sa slabeasca. Consumul de gutui este incurajat si in cazul celor care sufera de ulcer gastric; de fapt, acest fruct, nu doar ajuta digestia, in general, dar reduce semnificativ nivelul colesterolului. Gutuia poate fi folosita in salate, proaspata, in amestec cu alte fructe, ca marul. Cand iti este greata, mananca cateva felii de gutuie si te vei simti mai bine! Tratamentul natural cu gutui (infuzie sau decoct) este recomandat in cazul indigestiei sau balonarii.
Este un fruct cu proprietati antioxidante, luptand impotriva radicalilor liberi. De cand muscam din gutuie, pana la digestia ei, ne face doar bine! Am aflat ca gutuia, consumata dimineata, mineralizeaza dintii si mentine sanatatea gingiilor, potrivit elle.ro. Fructul mai este bun si ca tratament pentru piele (rani, eczeme, iritatii): se face o emulsie din samburii de gutuie, lasati peste noapte in apa calda, si se plaseaza direct pe zona afectata.
Gutuia antreneaza si functiile hepatice, stimuland imunitatea organismului – sunt indicate cure din suc de gutui sau piure, ambele cu rol hepatic protector. Ceaiul din frunze de gutui este un bun calmant in cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a nevrozelor, avand actiune sedativa.
O mare concentratie de potasiu (caracteristica ce ajuta la scaderea presiunii vasculare), saruri de fier, magneziu, tanina, pectina, vitaminele A, B, C si PP. Medicii atribuie gutuilor peste 100 de proprietati, printre care se numara si actiunea antiinflamatoare, astringenta, analgezica, tonica, emolienta si expectoranta.