9 alimente pentru o digestie perfecta

0
85

Prima regula pentru o digestie perfecta este mestecarea indelungata a mancarii. E o regula pe care am invatat-o de mici copii, dar pe care, din diverse motive, nu o mai respectam. Dar cu cat mai bine vom mesteca alimentele, cu atat mai bine vor fi asimilate de organism.

E foarte important sa consumam si apa corect: cel mai bine este sa facem asta cu 30 de minute inainte de luarea mesei. Apa are un puternic impact asupra tuturor proceselor din tractul digestiv! De asemenea, si ceea ce mananci conteaza. Iata cateva alimente pentru o digestie perfecta:

1. Cartof dulce
Cartoful dulce este un produs ideal. El contine multe proteine si glucide, care sunt asimilate de organism aproape imediat datorita continutului ridicat de apa. Un alt inlocuitor al cartofului obisnuit ar putea fi topinamburul.

2. Linte
Lintea contine multa proteina si fier, dar si vitamina B1. Acest produs este complet lipsit de grasimi, in schimb contine niste glucide care se digera foarte usor si ofera senzatia de satietate pentru o perioada indelungata. Dintre toate boabele, lintea este tolerata cel mai bine de catre sistemul digestiv si nu provoaca nici un fel de probleme.

3. Avocado
Intarind peristaltismul intestinal, acest fruct influenteaza pozitiv metabolismul si are o importanta sporita pentru oamenii afectati de obezitate. Lamaia verde, coriandrul si un pic de sare – iata cei mai buni insotitori pentru avocado, acestea intensifica actiunea sa in stomac si intestin. Atunci cand consumam avocado, creste nivelul acizilor omega 3, ceea ce are o influenta extraordinara asupra starii pielii si a sanatatii organismului in general.

4. Cereale, tarate
Graul germinat este o adevarata mana cereasca – proteina curata care va fi asimilata imediat! Cerealele si tarata sunt elemente indispensabile in meniul sportivilor si al oamenilor implicati in activitati care implica munca fizica grea. Fulgi de tarate cu fructe si miere de albine, aceasta combinatie poate fi un mic dejun ideal.

5. Spanac
Spanacul este cunoscut pentru continutul inalt de mangan, un element necesar pentru buna functionare a glandei tiroide si a creierului. Frunzele de spanac, de asemenea, contin proteine, magneziu, potasiu, zinc si vitaminele A, E, C, K si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Spanacul se asimileaza usor de sistemul digestiv si este foarte folositor pentru sanatate.

6. Migdale
Continutul inalt de fibre din migdale contribuie la functionarea optima a sistemului digestiv. Ele contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin – un fapt important pentru oamenii afectati de disbacterioza si cei care se trateaza cu antibiotice. Bacteriile benefice nu numai ca stabilizeaza functionarea tractului digestiv, dar si intaresc sistemul imunitar al organismului.

7. Seminte de in
Semintele de in sunt cel mai bun prieten pentru un intestin care nu functioneaza bine. Ele pot fi macinate ca boabele de cafea si folosite in mancare ca pudra sau pot fi fierte. Inul stimuleaza detoxifierea intestinelor si are efect calmant.

8. Ceai verde
Ceaiul verde accelereaza procesul de digestie, favorizeaza tranzitul intestinal si, in plus, consumat cu regularitate, ajuta la slabire.

9. Iaurt
Bacteriile benefice imbunatatesc digestia, iar proteinele din lapte se asimileaza foarte rapid, deci iaurtul este un produs folositor din toate punctele de vedere! Iaurtul e acel tip de mancare ce poate inlocui dulciurile, desertul, o mancare rapida, precum si o masa in toata legea.