Durerea menstruala prelungita, un simptom adesea neglijat. Iata ce boli grave poate ascunde

0
77

Durerile menstruale prelungite sau dismenoreea pot aparea la orice varsta, femeile le considera un „rau necesar” si de aceea nu se grabesc sa se adreseze medicului. Nu rareori insa ele pot semnala dereglari sau boli destul de grave.

Durerea menstruala este resimtita in pelvis si de aceea trebuie deosebita de suferintele din afara sferei ginecologice, care produc dureri in aceasta zona a abdomenului: apendicita, diverticuloza intestinala, enterocolite, litiaza renoureterala, tumori gastro intestinale. Medicul internist va fi astfel primul consultat.

Dismenoreea – durerea pelvina asociata menstruatiei – poate fi primara, atunci cand a debutat inca din adolescenta, precede menstruatia cu 1-3 zile, are un maxim in primele 24 de ore, este ascutita sau surda si are un caracter constant. Poate iradia in membrele inferioare si se insoteste uneori de cefalee, greata, constipatie sau diaree. De cele mai multe ori se inscrie in categoria normalitatii.

Dismenoreea secundara se suspecteaza cand simptomele au debutat dupa adolescenta. Este o situatie care trebuie privita cu toata seriozitatea deoarece de cele mai multe ori este anormala, semnul unor boli uneori deosebit de grave.

1. Endometrioza
Este o afectiune ce se produce din cauza unor insule de tesut asemanator cu mucoasa uterina, existente la nivelul ovarelor, colonului, ureterelor sau a cavitatii abdominale. Simptomatologia cuprinde dureri menstruale si sangerari neregulate, uneori chiar rectale, infertilitate, dureri si dificultati contact sexual, la urinare, la scaun.

2. Boala inflamatorie pelvina
Este o alta cauza de dureri menstruale si intermenstruale prelungite, iar termenul este mult mai cuprinzator si mai corect decat vechea denumire de anexita.
Este un proces cronic inflamator, de obicei infectios, care afecteaza uterul si colul uterin, trompele uterine si ovarele; produce pe langa dureri pelvine, sangerari vaginale neregulate. Pe termen mai lung poate duce la infertilitate sau sarcini extrauterine.

3. Sindromul ovarelor polichistice
Tulburari complexe ale ciclului menstrual mai pot fi cauzate si de ovarul polichistic, o afectiune mai mult endocrinologica, care poate cauza acnee rebela la tratament, hirsutism, dar si infertilitate, iar in situatii extreme cancer uterin.

4. Fibromul uterin
Intre afectiunile care produc dureri si sangerari menstruale prelungite mai trebuie mentionat fibromul uterin, care apare dupa 35 de ani si este adesea subestimat poate si pentru faptul ca este destul de frecvent, iar bolnavele prefera sa temporizeze operatia in speranta ca menopauza va rezolva de la sine situatia… Pana atunci insa sangerarile produse de fibromul uterin pot cauza anemii feriprive foarte grave, care pot ameninta chiar viata.

Sfatul medicului
Notiunea de ciclul menstrual regulat presupune o succesiune a menstrelor la intervale aproape identice de timp (variatii de maxim 1-3 zile), menstre durand 4-6 zile,cu un flux maxim in a doua zi si nu foarte abundent in general, fara dureri, cu dureri minime sau mai intense dar limitate strict la perioada menstruatiei. Abaterea de la acest tip de ciclu menstrual poate fi expresia unor dereglari hormonale sau a unor boli, unele deosebit de grave.