De multe ori uitam ca avem pancreas. De el ne aducem aminte, atunci cand acesta se imbolnaveste. Pentru a pastra sanatatea pancreasului trebuie sa invatam cum sa-l protejam in cel mai corect mod posibil, ceea ce nu e dificil de realizat, daca urmam cateva recomandari simple.
Pancreasul este parte a sistemului digestiv si este responsabil de prelucrarea si digestia proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor, adica a celor trei elemente nutritive indispensabile pe care le obtinem din alimentele consumate. Toate aceste procese interne se produc cu ajutorul unor enzime – tripsina, chimotripsina, lipaza pancreatica si amilaza, care sunt prezente in sucul pancreatic.
Totodata, grupul special de celule pancreatice (insule Langerhans) produc bine-cunoscutii hormoni insulina si glucagonul – responsabili de metabolismul carbohidratilor, care determina gradul de aprovizionare cu energie a organelor noastre interne.
O alimentatie incorecta poate duce la suprasolicitarea pancreasului si, ulterior, la inflamarea acestuia. Afectiunea se numeste pancreatita, si este insotita adesea de dureri abdominale severe, febra si chiar diaree. Fiind vorba despre o afectiune complexa, va recomandam sa va adresati medicului la aparitia primelor semne.
Alimente care iti protejeaza pancreasul
Sunt produse simple, dar capabile sa reduca riscul inflamarii pancreasului, infectarii acestuia si chiar a dezvoltarii cancerului pancreatic.
Usturoiul
Usturoiul face parte din subfamilia Allioideae, care grupeaza speciile de plante cu bulbi sau cu rizomi scurti. Similar altor reprezentanti ai acestei subfamilii, usturoiul contine sulf, arginina, seleniu, flavonoide si oligozaharide – substante care contribuie esential la protejarea pancreasului. in plus, potrivit cercetatorilor, usturoiul poate reduce substantial riscul dezvoltarii cancerului pancreatic.
Spanacul
Spanacul – este alegerea excelenta pentru o buna functionare a glandei pancreatice. Un studiu publicat in Jurnalul Institutului National al Cancerului a demonstrat potentialul impresionant al spanacului de protectie impotriva cancerului pancreatic.
Iaurtul
Potrivit datelor scolii de Medicina si Sanatate Publica a Universitatii din Wisconsin, probioticele sunt foarte folositoare in ceea ce priveste mentinerea unui echilibru sanatos al microflorei benefice din organismul uman. Iaurtul natural contine culturi de bacterii active care pot sa faciliteze digestia si sa reduca povara pancreasului.
Visinele
Visina – este o sursa bogata de antioxidanti si alcool perililic – un compus care protejeaza impotriva cancerului de pancreas. La procurarea acestor fructe este important sa le alegem doar pe cele naturale si organice, pentru a evita pesticidele si alte substante chimice daunatoare.
Ciupercile
Extractul din ciuperci medicinale inhiba cresterea celulelor canceroase ale pancreasului. Ciupercile reprezinta o sursa perfecta de fibre, seleniu, potasiu si vitamina D2.
Broccoli
Apigenina (un flavonoid) din broccoli, are, de asemenea, un efect benefic asupra starii tesuturilor glandei pancreatice. Este mai bine sa consumam broccoli crud sau gatit la aburi, pentru ca in timpul pregatirii termice, acesta isi pierde majoritatea elementelor nutritive.
Strugurii rosii
Strugurii rosii reprezinta o sursa excelenta de resveratrol – un antioxidant foarte puternic. Resveratrolul previne deteriorarea vaselor de sange si reduce inflamatia. Este capabil, de asemenea, sa induca moartea programata a celulelor canceroase (apoptoza) ale pancreasului.