De mici ni s-a spus „mananca tot din farfurie”, insa aceasta recomandare trebuie uitata cat mai repede spun nutritionistii. Pentru toate alimentele exista o masura si ar trebui sa tinem cont de ea, mai ales ca in ultima vreme exista o tendinta generala de a creste portiile de mancare. Efectul: ingerarea unei cantitati mai mari de calorii decat organismul are nevoie si, in consecinta, cresterea in greutate.
Iata cat ar trebui sa manaci la o masa, in functie de alimentul ales, potrivit Ghidului Societatii de Nutritie din Romania:
Paine, cereale, orez, paste
o felie de paine
½ cana cereale, orez sau paste fainoase (fierte)
un biscuit
Legume, vegetale, cartofi
½ cana vegetale proaspete sau fierte
o cana legume frunze fierte
½ cana zarzavaturi fierte
¾ cana suc de rosii
un cartof mijlociu
Fructe
un fruct mediu (mar, banana, portocala)
½ grapefruit
¾ cana suc
½ cana cirese
o felie medie de pepene
un ciorchine mijlociu de strugure
Carne, peste, fasole boabe, oua
100 g carne gatita
un ou
½ cana leguminoase uscate fierte
Lapte, iaurt, branza
o cana de lapte sau iaurt
½ cana branza de vaca
50 g telemea