Micii, bombe pline cu E-uri

0
97

Studiul privind calitatea mititeilor face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 tipuri de mititei, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de mici fabricate/distribuite de catre: Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distributie, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny si Kaufland.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere;

Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestor produse, care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung;

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Mititei sunt semipreparate culinare realizate din amestec de carnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apa, condimente, sare si bicarbonat de sodiu.

La fabricarea mititeilor analizati s-au folosit urmatoarele ingrediente: carne de porc, carne de vita, carne de oaie, carne de caprioara, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slanina, seu de vita, apa, sare, sare iodata, sare de mare neiodata, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucsoara, ceapa, patrunjel, maghiran, dextroza, maltodextrina, zahar, hidrolizate proteice vegetale, supa de vita, supa de oase de vita, ulei de floarea soarelui, fibra de soia, fibre vegetale, arome, aroma de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonati de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich si monoglutamat de sodiu.

Continutul de carne la produsele analizate variaza intre 61,5% si 90%.

Top 10  mititei dupa continutul de carne:

1. Valmar de la Plescoi – mititeii din oaie si vita: 90% carne;

2. Galli Gallo – mititeii din carne de curcan: 85% carne;

3. Auchan – mititeii din carne de porc, vita si oaie sau din carne de porc sau din carne de vita si oaie sau din carne de porc si vita: 83,68% carne;

4. Mega Image – mititeii din carne de porc si vita: 83% carne;

5. Agro Ardeal – mititeii din carne de porc si vita: 82% carne;

6. Cora – mititeii din carne de vita si porc sau din carne de vita si oaie: 77% carne;

7. Smithfield – mititeii din carne de porc, vita si oaie: 72% carne;

8. Angst – mititeii din carne de vita si berbecut: 72,63% carne;

9. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vita, porc si oaie: 71,5% carne;

10. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc si vita: 61,5% carne.

La 28% dintre produsele analizate nu se specifica continutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetarii produselor. Urmatoarele marci nu au mentionat cantitatea de carne care se regaseste in reteta de mititei aflata la comercializare, dupa cum urmeaza:

Auchan la micii populari realizati din carne de porc si vita;

Integra la micii din carne de porc, vita si oaie;

Suraki la micii vanatoresti si la micii de berbecut;

Carrefour la micii realizati din carne de vita si porc;

Mega Image la micii formati;

Pedra la micii din carne de pui.

in toate caserolele de mititei  s-a folosit bicarbonat de sodiu.

La 40% dintre mititeii analizati s-au folosit arome.

La 32% dintre mititeii analizati s-a folosit ascorbat de sodiu.

La 32% dintre mititeii analizati s-a folosit acid ascorbic.

La 28% dintre mititeii analizati s-a folosit carmin.

La 28% dintre mititeii analizati s-a folosit acetat de sodiu.

La 20% dintre mititeii analizati s-a folosit nitrat de potasiu.

La 12% dintre mititeii analizati s-a folosit aroma de fum.

La 12% dintre mititeii analizatti s-a folosit monoglutamatul de sodiu.

La 8% dintre mititeii analizati s-a folosit citratul de sodiu.

La 4% dintre mititeii analizati s-a folosit acidul citric.

La 4% dintre mititeii analizati s-a folosit lactatul de sodiu.

La 4% dintre mititeii analizati s-a folosit izoascorbatul de sodiu.

La 4% dintre mititeii analizati s-a folosit procolor si superfrich.

Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestor produse, care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.

Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.

E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

E252 – nitratul de potasiu se foloseste ca si conservant si face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau in stomac, nitratii pot fi convertiti in nitriti (E250). Nitritii de sodiu reactioneaza cu proteinele si formeaza substante cancerigene numite nitrozamine. Nitritii pot genera: alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E262 – acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si formeaza calculii la rinichi.

E301 –ascorbatul de sodiu se foloseste ca antioxidant si este  sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor.

E316 – izoacorbatul de sodiu este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E325 – lactatul de sodiu. Acidul lactic si lactatii sunt utilizati drept conservanti, in special impotriva drojdiilor si fungilor, fiind folosit si pentru a creste stabilitatea antioxidantilor si pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Se obtine din fermentatia bacteriana pe amidon si melasa.

E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E331 – citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.

E500 – bicarbonatul de sodiu este un agent de afanare reprezentand o componenta a prafului de copt. Rolul bicarbonatului este de a fragezi carnea si de a o afana (dioxidul de carbon eliminat la cald formeaza goluri care dau elasticitate si volum micilor).

E621- monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.

Top 10 mititei cu carmin, monoglutamat de sodiu, acid citric, nitrat de potasiu si izoascorbat de sodiu:

Auchan  – micii din carne de porc, vita si oaie contin carmin si nitrat de potasiu;

Auchan – micii din carne de porc contin carmin si nitrat de potasiu;

Auchan – micii din carne de vita si oaie contin carmin si nitrat de potasiu;

Auchan – micii din carne de porc si vita contin carmin si nitrat de potasiu;

Galli Gallo – micii din carne de curcan contin carmin si acid citric;

Cora – micii din carne de porc contin monoglutamat de sodiu;

Cora – micii din carne de vita si oaie contin monoglutamat de sodiu;

Cora – micii din carne de vita si porc contin monoglutamat de sodiu;

Doly (Kaufland) – micii din carne de porc si vita contin carmin;

Mega Image – micii din carne de porc si vita contin izoascorbat de sodiu.

„La alegerea unei caserole de mici trebuie sa se aiba in vedere pe de o parte continutul de carne/carnuri de pe eticheta, care ar trebui sa depaseasca 85% din continutul caserolei, iar pe de alta parte celelalte ingrediente din compozitie.  Trebuie sa evitati acei mici care au in compozitie arome, aroma de fum si aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu si izoacorbatul de sodiu. Totodata, trebuie evitate produsele cu adaos de zahar, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale si fibra de soia, care impreuna cu aditivii alimentari mascheaza calitatea scazuta a carnurilor folosite in reteta respectiva. Alte aspecte la fel de importante de urmarit sunt termenul de valabilitate ( 5 – 7 zile de la data producerii) si conditiile de pastrare (0 – 4 grade celsius) pe perioada valabilitatii.”conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC