Zahar sau indulcitori? Alege in cunostinta de cauza!

0
69

O intrebare e tot mai des pe buzele celor care incearca sa aiba grija la alimentatia lor: zahar sau indulcitori? Am vrea sa luam decizia corecta si sa stim care sunt implicatiile in cazul ei.

Nutritionistul Camelia Olteanu explica pentru ziare.com ce presupune consumul de zahar (cu variantele sale – alb sau brun), dar si al diferitilor indulcitori de pe piata.

Zaharul este un aliment super rafinat, dezechilibrant nutritional, care furnizeaza energie, dar care nu contine nutrienti folositori. Caloriile furnizate (400 kcal/100 g zahar) sunt „calorii oarbe”, adica nu aduc niciun aport de vitamine si minerale naturale, ba mai mult, pentru a putea fi utilizate de catre organism, acestea consuma din rezervele organismului, influentand negativ metabolismul si ducand in final la afectiuni grave.

Este gresit sa consideram zaharul alb nociv si pe cel brun de preferat. Fals! Ambele trebuie evitate. Zaharul alb are 97,5% zaharoza, iar cel brun 97,3% – diferenta consta in cantitatea de cenusa reziduala mai mare in cazul zaharului brun, datorita omiterii ultimei faze de rafinare, pana sa devina zahar alb.

Trebuie avuta mare atentie la zaharul ascuns inalimente: gemuri, dulceturi, iaurturi, bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice dulci (lichioruri), paine, mustar, ketchup, produse de patiserie, fructeconservate etc.

Toate duc la o crestere a ingestiei de calorii, la carii dentare, la ingrasare, diabet, depresie, oboseala, schimbari de dispozitie pe fondul hipoglicemiei cauzate de consumul exagerat de zahar, iar in randul copiilor la performante scolare reduse sau hiperactivitate.

In urma consumului de zahar, pancreasul secreta insulina in cantitate mai mare, insulina preia zaharul din sange, il transforma in energie pe care o transporta si depoziteaza in celulele organismului, in tesuturi si ficat. Sangele ramane fara glucide suficiente, asa ca se instaleaza hipoglicemia.

Consumul de dulciuri duce la cresterea trigliceridelor, creste riscul depunerii de colesterol pe artere, sunt favorizate bolile cardiovasculare. Risc crescut prezinta barbatii, femeile ce folosesc pilule contraceptive si cele la menopauza.

Consumul de zahar ar trebui redus drastic, iar produsele dulci ar trebui consumate cu moderatie si ocazional, pentru ca acest aliment produce dependenta. Din primele momente ale vietii, ne obisnuim cu gustul de dulce si il asociem cu starea de bine (atat laptele matern, cat si formulele de lapte sunt dulci).

Indulcitorii, sub lupa

Indulcitorii artificiali nu au valoare nutritiva, se pot folosi pentru un aport caloric scazut. Primul indulcitor descoperit a fost zaharina, in 1880. Este de 100 de ori mai dulce decat zaharul, dar lasa un gust amarui. Este controversata (testata pe soareci in laborator, in cantitati foarte mari, a avut actiune cancerigena). In SUA a fost interzisa pana in anul 2000 si in Canada este in continuare interzisa ca aditiv.

Alti indulcitori folositi sunt: ciclamatul de sodiu, de 30 de ori mai dulce decat zaharul; acesulfamul potasiu, de 200 de ori mai dulce decat zaharul; aspartamul, de 180 de ori mai dulce decat zaharul. Aspartamul se descompune la caldura si isi pierde proprietatile de indulcire. Se foloseste doar in produse nesupuse tratamentului termic: bauturi dietetice.

Sucraloza este de 1.000 de ori mai dulce decat zaharul. Este solubila in apa si stabila la temperatura si in medii acide.

Acesti indulcitori nu au calorii, dar exista si indulcitori calorici: sorbitol, manitol, xilitol, care nu contin zaharoza, dar furnizeaza calorii similare zaharului. Au avantajul ca nu provoaca aparitia placii bacteriene, fiind folositi in dulciuri si gume de mestecat, cu eticheta „nu dauneaza danturii”.

In cantitate mare, indulcitorii provoaca disconfort abdominal: diaree, balonare, flatulenta. Nu se poate afirma cu certitudine ca un consum foarte mare de indulcitori ar putea provoca diverse forme de cancer, dar nici nu se poate infirma cu certitudine. S-au testat doar in laborator. Momentan indulcitorii raman un subiect conrtoversat.

Deoarece producatorii nu mentioneaza exact cantitatea de indulcitor folosita si pentru ca numeroase produse contin un indulcitor sau combinatii de indulcitori pentru potentarea gustului de dulce, se depaseste constant cantitatea maxim admisa, stipulata pentru fiecare tip de indulcitor in parte.

In ultimii ani a aparut si pe piata romaneasca indulcitorul natural Stevia, o combinatie de eritritol (un poliol) si extract de stevia rebaudiana (din familia steviei), care, pana la proba contrara, este un bun inlocuitor al zaharului.

Pe piata sunt si produse sub denumirea Stevia care insa sunt combinatii cu alte substante, exemplu fructoza si au continut caloric apropiat de al zaharului, de aceea, inainte de a cumpara astfel de produse, e obligatoriu sa se citeasca eticheta nutritionala.

Indulcitorii artificiali sunt de mare ajutor in boala diabetica. Pentru restul populatiei, desi consumul de indulcitori a crescut enorm, la fel a crescut si incidenta obezitatii pe plan mondial!

Consumul de indulcitori ar trebui evitat de copii si femeile gravide.