Semne care prevestesc infarctul

0
83

Infarctul miocardic, una dintre cele mai temute boli, reprezinta moartea unei portiuni din inima, ca urmare a blocarii alimentarii cu sange. Medicul specializat in chirurgie cardiovasculara Chivu Gheorghe Claudiu spune pentru Gandul de ce e necesar sa ajungem cat mai repede la spital in cazul unui infarct.

“Uneori, infarctul nu are semne prevestitoare. Un pacient in  plina stare de sanatate acuza o gheara care ii strange inima. Durerea este atat de puternica incat face imposibila desfasurarea oricarei activitati si este acompaniata de transpiratii intense,  slabiciune,  stare de rau general. In alte cazuri, pacientul poate prezenta indispozitie, durere toracica trecatoare, dureri de cap premergatoare infarctului miocardic, aceste manifestari survenind pe fondul unor perioade incarcate emotional, de stres si suprasolicitare “, spune medicul  Chivu Gheorghe Claudiu pentru Gandul.

Arterele coronare, in numar de trei, sunt responsabile pentru buna functionare a inimii. “Una dintre acestea, artera descendenta anterioara, alimenteaza cel mai mare teritoriu din inima. Odata circulatia oprita in una dintre aceste artere, celulele aferente, care nu mai primesc oxigen si substante nutritive, incep sa moara in cateva minute. Procesul poate continua pana la distrugerea totala a zonei miocardice afectate.

Din fericire, inima reuseste sa-si deschida o retea subtire de vase colaterale care aduc sange din zonele sanatoase si ajuta o parte din celulele miocardice afectate sa supravietuiasca ‘’, precizeaza medicul pentru Gandul.

Mortalitatea in infarctul miocardic netratat este foarte mare, peste 50%. “Din acest motiv, orice suspiciune de infarct miocardic impune apelarea numarului de urgenta 112 si transportul rapid la spital. Tratamentul intraspitalicesc are ca principal obiectiv cresterea aportului de sange catre zona de infarct, fie prin desfundarea vasului afectat, fie prin sprijinirea si cresterea retelei colaterale. In ultimii 20 de ani s-au obtinut progrese foarte mari prin tehnicile de angioplastie coronariana si implantare de stent. Prin aceste metode zona infundata de artera coronara este deblocata, iar sangele ajunge din nou la celulele inimii care au reusit sa supravietuiasca pana la momentul respectiv. Observam din start ca este important ca pacientul sa ajunga cat mai repede la angioplastie, in acest fel va supravietui un procent mai mare din masa musculara miocardica”,  afirma medicul Chivu Gheorghe Claudiu pentru Gandul.

Stresul la varste tinere survine pe fondul unui mod de viata defectuos, “sedentar, cu excese si administrarea de substante stimulante care cresc riscul de infarct miocardic. Deoarece la varsta tanara circulatia colaterala a inimii nu este dezvoltata, riscul de deces este mai mare in cazul aparitiei unui infarct. Din experienta mea de chirurg cardiac apar variatii mari intre dimensiunea si aspectul vaselor coronare in functie de modul de viata al pacientilor. Priveste coronarografia unui pacient si vei afla multe despre modul sau de viata ar putea fi un dicton al lumii moderne. Acest fapt se vede la nivelul vaselor coronare, care sunt mult mai bine dezvoltate la o persoana activa si mai subtiri la sedentari, fumatori si cei predispusi la abuzuri alimentare”, mai spune medicul pentru Gandul.