Imbratisarea are puteri curative uimitoare. Iata 9 exemple

0
80

Psihoterapeutul Virginia Satir a repetat in mai multe randuri: „Avem nevoie de 4 imbratisari pe zi pentru a supravietui, 8 pentru a ne mentine echilibrati, 12 pentru a evolua si a creste spiritual”.

Si ca sa te convingi ca IMBRATISAREA este o „treaba serioasa”, de pe urma careia poti beneficia, uite 9 motive pentru care ar trebui sa imbratisezi zilnic:

1. Stimuleaza OXITOCINA. Acesta este un hormon (neurostransmitator) care „lucreaza” la nivelul sistemului limbic, centrul emotional al creierului, eliberand sentimente de bucurie, reducand anxietatea si stresul. Gratie acestui hormon, mamicile „uita” de chinurile traite in momentul nasterii si isi iubesc bebelusii, chiar daca au fost nevoite sa treaca prin dureri cumplite pentru a-i avea…Conform studiilor realizate la universitatea din California, Statele Unite, oxitocina ii face pe barbati sa fie mai afectuosi si mai sociabili. De asemenea, toti subiectii testati aveau o pofta mult mai mare de sex. Atunci cand imbratisezi pe cineva, oxitocina este eliberata in corpul tau prin intermediul glandei pituitare, reducand numarul de batai ale inimii si al cortizolului. Cortizolul este acel hormon responsabil cu reducerea stresului, a tensiunii ridicate si a bolilor de inima.

2. Cultiva RABDAREA. Traim intr-o lume in care oamenii par sa fie mai ocupati ca oricand cu tot felul de probleme ce nu suporta amanare. Desigur ca aceste situatii „urgente”, carora le dai prea multa importanta, tind sa-ti distruga viata si sa te faca sa uiti adevarata esenta…Relatiile dintre oameni se intaresc in momentul in care exista apreciere si recunostiinta intre acestia. O imbratisare este cel mai simplu mod prin care ii poti arata cuiva apreciere si iubire, bucurie. In loc sa te grabesti mereu pentru a rezolva o noua situatie, poate ar fi bine sa iti iei cateva „pauze” pentru a primi si o oferi imbratisari, vei beneficia atat tu cat si persoanele in cauza. De asemenea, vei invata sa cultivi rabdarea si linistea, aceste lucruri fiind subestimate in societatea zilelor noastre.

3. Previn BOLILE. Concluzia este simpla: Afectivitatea are rolul de a scadea nivelul stresului din organism, in acest fel bolile fiind mai putin frecvente. Un important institut din Miami a realizat mai bine de 100 de studii care au demonstrat ca atingerile au efecte benefice asupra noastra, pot chiar sa ii ajute pe bebelusii nascuti prematur sa se dezvolte mai repede. De asemenea te pot scapa de dureri, scad nivelul glucozei in cazul copiilor care sufera de diabet si intaresc sistemul imunitar al oamenilor care sufera de cancer.

4. Stimuleaza TIMUSUL. Este clar ca imbratisarile intaresc sistemul imunitar. Astfel, usoara presiune de la nivelul sternului si incarcatura emotionala pot activa cu usurinta Chakra Plexului Solar ( Manipura Chakra). In acest fel este stimulat timusul, acea glanda care regleaza si echilibreaza productia de globule albe, acestea fiind acele celule care te mentin sanatos.

5. Comunicare fara cuvinte. Cam asta ar putea fi definita unei imbratisari, avand in vedere ca mai bine de 70% din comunicare este de natura non-verbala. Limbajul trupului poate fi interpretat printr-un singur gest, iar imbratisatul este o metoda excelenta de a te exprima fara cuvinte. Ce poate fi mai placut decat sa imbratisezi un semen sau chiar un animal preferat? Este de prisos sa mentionam ca cei imbratisati simt afectiunea sau iubirea celeilalte persoane si in acest fel o vor transmite mai departe, la momentul potrivit.

6. RESPECT fata de SINE. Imbrasarile au rolul de a intari respectul fata de sine, in special in cazul copiilor. Simtul tactil este foarte important in randul micutilor. In caz ca nu stiai, bebelusii isi cunosc parintii dupa atingere. De aceea este bine sa-i inveti pe cei mici cu imbratisarile, in acest fel atingerile si dragostea primite in copilarie ii vor urma intreaga viata. Comportamentul unei persoane care se lasa guvernata de principiile iubirii sunt total diferite de ale celorlalti. Este important de mentionat ca imbratisariile si „dragalaseniile” primite din partea parintilor raman intiparite la nivel celular, iar imbratisarile ne reamintesc acest lucru, la nivel somatic. Cu alte cuvinte, o imbratisare ne poate invata ce inseama iubirea si respectul fata de sine, doua lucruri vitale pentru orice adult.

7. Stimuleaza DOPAMINA. Acesta este un neurotransmitor foarte important de la nivelul sistemului nervos. Este demonstrat ca un nivel scazut al dopaminei joaca un rol important in procesul neurodegenerativ care cauzeaza boala Parkinson. De asemenea, duce la aparitia altor boli comune in societatea noastra cum ar fi depresia. Dopamina este responsabila cu starea noastra de bine si ajuta oamenii sa fie mai motivati ca oricand! Bineinteles ca imbratisarile determina creierul sa elibereze dopamina, denumit si „hormonul placerii”. Dependentii de droguri extrem de nocive precum cocaina sau metamfetamina stimuleaza acele zone ale creierului care produc dopamina, fara sa stie ca exista metoda mai simple de a face asta…

8. Stimuleaza SEROTONINA. Atunci cand imbratisezi, creierul degaja endorfine si serotonina in vasele de sange, acestea avand rolul de a instaura placerea, de a „trata „durerea si tristetea. De asemenea, te vor tine departe de probleme de inima, lupta impotriva excesului de grasime si prelungesc viata. Este bine de mentionat ca si mangaierea animalelor de companie are rolul de a scadea nivelul stresului. Daca vei imbratisa pe perioade lungi de timp, vei creste nivelul serotoninei si iti vei crea o viata mai fericita.

9. Echilibreaza sistemul PARASIMPATIC. Imbratisarile echilibreaza sistemul nervos, iar pielea contine o serie de centrii minusculi numiti corpusculi Pacinian, acestia „simtind” atingerile si fiind in contact direct cu creierul. Raspunsul galvanic al pielii ( se măsoară cantitatea de transpiraţie secretată din cauza emoţiilor în zona palmelor şi a degetelor, lichidul sărat mărind conductivitatea pielii) demonstreaza ca in momentul in care oferi sau primesti o imbratisare se petrece o schimbare. Efectul umezirii pielii arata ca sistemul nervos parasimpatic este mai echilibrat.

Sursa:suntsanatos.ro