Cum sa consumi mai putin zahar

0
76

Chiar daca nu ne dam seama, consumam zilnic foarte mult zahar. Pentru a scapa sau, cel putin, pentru a diminua acest obicei, iata sfaturile pe care le-am pregatit pentru tine!

1. Renunta la bauturile carbogazoase

Aproximativ 40% din consumul de zahar provine de la bauturile carbogazoase. Doar 330 ml dintr-o astfel de bautura, fie ca este vorba de sucuri carbogazoase, ice tea sau sucuri naturale la cutie, contin aproximativ 140 de calorii. Studiile arata ca este ideal sa taiem cel putin 150 de calorii din alimentatia noastra obisnuita, pentru a preveni imbolnavirea inimii. Inseamna ca acel pahar de suc acidulat, in plus sau in minus, poate face diferenta. Inlocuieste bauturile carbogazoase cu apa si stoarce putina lamaie, adauga menta proaspata sau cateva felii de castravete.

2. Descopera alimentele care contin zahar

Exista multe alimente despre care nu stim ca au in compozitie o cantitate importanta de zahar. De aceea, daca citesti cu atentie ambalajul unui produs vei putea identifica mai usor care este cantitatea de zahar pe care o contine. Cuvintele cheie pe care sa le cauti sunt: zaharul brun, fructoza, siropul de orez brun, zaharul de trestie, siropul din zahar de trestie, agava, maltoza, dextroza. Printre alimentele pe care le gasesti intr-un supermarket si care, chiar daca nu sunt dulci la gust, contin zahar, se numara: ketchup-ul, sosurile pentru salata, supa, covrigeii, sosul de spaghetti, painea, batoanele cu proteine, sushi si pizza.

3. Cumpara alimentele de baza si indulceste-le tu

Este mult mai sanatos sa cumperi alimentele de baza, ca iaurtul simplu, faina de ovaz si laptele, si sa ti le indulcesti dupa plac. Poti adauga miere iaurtului si fructe terciului de ovaz. Astfel vei avea o gustare dulce, dar sanatoasa si plina de nutrienti. Incearca sa faci briose cu faina, oualele si laptele pe care le-ai cumparat, si nu achizitiona de la supermarket produse semipreparate. Produsul luat deja de pe raft contine o doza mare de zahar, dar si alti conservanti nesanatosi. Stiu ca poate parea mai greu sa le pregatesti singura, dar satisfactia este mult mai mare atunci cand stii ca briosele pe care le mananci sunt mult mai sanatoase.

4. Inlocuieste alimentele deja indulcite cu fructe

Atunci cand pregatesti placinte sau tort, in loc de gem sau dulceata, foloseste fructe proaspete sau congelate. O singura lingura de gem contine 50 de calorii si trei tipuri de indulcitori (fructoza, sirop de porumb si zahar). O jumatate de ceasca de zmeura congelata, in schimb, contine doar 25 de calorii. Fructele, atat proaspete cat si cele congelate, sunt un inlocuitor ideal al zaharului in orice fel de preparat.

5. Redu portia saptamanala de dulciuri

Exista persoane carora nu le plac dulciurile, dar daca te numeri printre acelea care le adora, impune-ti o limita saptamanala. Alege o zi sau doua din saptamana in care sa te bucuri de prajitura sau inghetata ta preferata. Un astfel de plan te va ajuta sa consumi cu moderatie dulciurile, ba chiar in timp vei reusi sa scapi si de cateva kilograme in plus. Doua cupe de inghetata, o data sau de doua ori pe saptamana, nu vor influenta in mod negativ alimentatia ta. Important este sa nu transformi aceasta placere intr-un obicei.

sursa: elle.ro