De ce injuraturile sunt sanatoase

0
82

Desi nu este frumos sa injuri, specialistii cred ca aceasta forma de manifestare poate fi sanatosa din punct de vedere psihologic. Aceasta reactie ne poate ajuta sa ne simtim puternici, sa exprimam mai usor o emotie si, paradoxal, chiar poate lega prietenii. Exact ca in zicala “Fuga e rusinoasa, dar e sanatoasa”, tot asa „injuratul nu-i subtil, dar pentru sanatate e util”, iar rezultatele pot fi foarte vindecatoare. O injuratura poate exprima de o mie de ori mai bine starea de spirit a cuiva decat daca ar spune “m-a suparat”. De multe ori, aflam cu adevarat ce se afla in adancul sufletului unei persoane suferinde atunci cand ii scapa cate o injuratura, decat atunci cand se exprima elegant si folosind cuvinte alese. injuratura este un feedback automat, natural si onest”, crede Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, potrivit gandul.info.

“Cand oamenii incearca sa ascunda ceva dureros sau neplacut, care poate a fost ingropat in adancul lor toata viata, acestia pot fi stimulati prin intrebari care i-ar putea deranja. Acest „deranj” are ca scop scoaterea la suprafata a emotiilor suprimate,  care se afla de fapt la baza conflictului interior. injuratura poate veni ca o reactie normala la emotia pe care o simte in acel moment fata de trauma. intr-adevar, poate nu este frumos sa injuram, mai ales in public, insa atunci cand ne dorim sa eliberam emotiile negative pe care le-am inmagazinat, este sanatos sa ne mai scape cate una.

Aceasta este desigur o solutie de moment si nu ia locul unei sedinte cu un profesionist,”adauga specialistul.

La nivel international s-au facut mai multe cercetari si studii, iar specialistii au identificat cel putin cinci beneficii ale injuratului:

1. injuratul te face mai puternic. Chiar daca nu realizam acest lucru,  injuratul poate reprezenta un fel de mecanism de adaptare, dar doar atunci cand il folosim cu moderatie. “De regula, injuram pentru ca avem o reactie la un sentiment deranjant si ne folosim de injuratura pentru a ne descarca nervos. Unii oamenii se descarca de aceasta tensiune interioara prin mancat excesiv compulsiv, prin alcool sau fumat, iar altii o fac injurand. Iar cand aceasta presiune se elibereaza, pentru moment recapatam o stare de armonie interioara si chiar de forta”, afirma Eugen Popa.

2. injuram ca sa reducem durerea fizica sau emotionala. “De cate ori nu am injurat atunci cand ne-am lovit de marginea patului? De nenumarate ori! Astfel, durerea noastra, care se concentreaza intr-un punct, se disperseaza. Chiar si un experiment realizat de unul dintre cei mai cunoscuti doctor in psihologia injuratului, Richard Stephens, a aratat ca oamenii sunt capabili sa-si scufunde mainile in apa cu gheata pentru mai mult timp, asta daca repeta injuraturi. Pentru unii, injuratul este o reactie fireasca atunci cand experimenteaza durerea fizica sau emotionala, iar altii folosesc alte metode sau chiar aleg sa o inhibe”, explica Eugen Popa.

3. injuratura altuia ne poate aduce o revelatie. Exista momente cand monotonia a pus stapanire pe toata viata noastra, iar o simpla injuratura venita din partea unui strain ne poate oferi o tresarire. “injuratul este asociat de experti cu activarea unei zone din creier numita amigdala, care controleaza si monitorizeaza aceasta reactie de “lupta sau fugi”. Atunci cand injuram, se pare ca amigdala activeaza reactia de lupta, iar sangele circula mai repede prin corpul nostru si durerea este mai putin resimtita. Atunci mintea noastra este limpede si suntem mult mai predispusi la revelatii sau idei excelente”, declara specialistul.

4. injuratura este persuasiva. Atunci cand comunicam uniform, fara pasiune, puterea noastra de convingere este slaba. Ca sa fim convingatori trebuie sa devenim pasionali, iar injuratura reprezinta acel “hocus-pocus” in argumentatia noastra. “Este o metoda neconventionala, chiar nerecomandata de multi, insa e demonstrat stiintific ca injuratura poate fi un condiment indispensabil atunci cand vrem sa convingem pe cineva. Daca la nivel constient publicul poate dezaproba gestul tau neortodox, la nivel subconstient acesta iti va acorda puncte bonus la capitole precum sinceritate si pasiune. in plus, prezentarea ta arata siguranta de sine si trimite un mesaj puternic audientei. Un discurs condimentat cu o mica injuratura poate sa ajunga mai repede la sufletul publicului decat o argumentatie elaborata, asta deoarece injuratura exprima o emotie mai puternica decat credem noi”, crede Eugen Popa.

5. injurarile sociale sau cum sa ne facem prieteni. Paradoxal, injuratura nu are legatura intotdeauna cu nervii, cu frustrarea, ci exista si injuraturi care pot fi semne de fericire. Este vorba despre acele “injuraturi sociale” care pot conecta prietenii sau, de ce nu, iti pot aduce noi relatii.“Aceste injuraturi sociale apar de multe ori cand oamenii sunt relaxati si fericiti sau cand sunt suparati pe echipa lor favorita ca a pierdut. in ultimul caz, injuratura nu este un semn de “dusmanie” fata de echipa iubita, ci este o forma prin care suporterii isi pot arata solidaritatea fata de ea”, conchide Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.