Infectia cu virusul hepatitei C nu prezinta nici un semn in foarte multe dintre cazuri. Multe persoane (aproximativ 70%) care au hepatita C nu au simptome deloc si nu sunt constienti de faptul ca sunt infectati. In situatiile in care simptomele exista, acestea apar la o perioada dupa expunerea la virusul hepatitei C, atunci cand ficatul devine din ce in ce mai deteriorat.
Virusul hepatitei C poate cauza infectie acuta sau cronica. Cea care de obicei nu prezinta simptome este infectia acuta. Aceasta nu poate pune viata in pericol, o parte din pacienti eliminand virusul in primele 6 luni de la infectare. In celelalte cazuri, virusul persista in organism pentru multi ani. Acest lucru este cunoscut sub numele de hepatita C cronica. Simptomele sunt in general usoare, unele dintre ele asemenatoare cu cele ale unei gripe. Ele pot fi clasificate astfel:
Simptomele timpurii
Oboseala
Lipsa poftei de mancare
Dureri abdominale
Temperatura (peste 38C)
Senzatie si stare de rau
Simptomele tarzii – acestea pot fi destul de variate si pentru multe persoane abia sunt simtite
O stare continua de oboseala
Senzatie de rau
Schimbari de dispozitie
Depresie
Anxietate
Indigestie
Balonare
Dureri abdominale
Mancarimi ale pielii
Dureri articlare si musculare
Probleme de concentrare si afectarea memoriei de scurta durata
Pielea si ochii de culoare galbena
Infectia poate provoca in cele din urma ciroza atunci cand nu este tratata. In stadii avansate, simptomele cirozei pot include: icter, varsaturi de sange, scaune de culoare inchisa si o acumulare de lichid la nivelul picioarelor (edem) si abdomen (ascita).
sursa: doc.ro