6 combinatii alimentare periculoase

0
80

Cand alimentele „incompatibile” sunt consumate împreuna, exista riscul ca nutrientii sa nu se mai asimileze corect. Mai mult, din aceasta combinatie pot sa rezulte substante care provoaca diaree, toxiinfectii si cresc riscul de cancer.

1. Lapte si ciocolata
Oricat de suprinzator ar parea, laptele si ciocolata nu fac casa buna. Combinate, calciul din lapte si acidul oxalic din ciocolata formeaza un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.

„Oxalatii din ciocolata si cazeina din lapte se precipita si, pe langa faptul ca provoaca indigestie, se reduce din actiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasa, întrucat contine lapte praf reconstituit si multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentatie.

2. Cafea cu lapte
Daca obisnuiti sa adaugati lapte în cafea, va alegeti doar cu gustul, spun medicii. „Laptele taie din actiunea stimulatoare a cafelei. Daca o cafea amara se digera în 20 de minute, cea cu lapte ramane si trei ore în stomac„, adauga prof. dr. Mencinicopschi.

3. Iaurt cu mezeluri
Multe persoane consuma un iaurt langa un sandvis cu sunca fara sa stie cat e de gresit. Mezelurile contin nitrati (conservanti) care, în combinatie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transforma în nitrozamina, o substanta cancerigena.

„În general, combinatia dintre doua proteine animale este foarte indigesta. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veti vedea niciodata lapte si derivate langa carne”, subliniaza specialistul citat.

4. Proteinele vegetale, separat de cele animale. Laptele de soia contine proteine vegetale, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale si este foarte hranitor daca este consumat ca atare. În combinatie cu ouale, carnea sau alte alimente foarte bogate în proteine animale, se încetineste activitatea proteazei, substanta care ajuta la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate asa cum trebuie si digestia este încetinita.

„Sfatul meu este sa nu amestecati proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidrati: linte, soia sau mazare cu orez etc„, recomanda specialistul în alimentatie Gheorghe Mencinicopschi.

5. Fainoase cu zahar
Prajiturile sunt delicioase, dar combinarea amidonului din fainoase cu zahar, dulceata, miere, sirop sau chiar cu fructe dulci de tipul curmalelor, stafidelor sau smochinelor este contraindicata.

Pe langa actiunea nociva asupra activitatii pancreasului, aceasta asociere produce si fermentatie, favorizand aparitia arsurilor la stomac.

6. Cartofi copti cu unt
Nu este bine sa combini grasimi saturate cu amidon, iar în aceasta categorie se încadreaza piureul, painea cu unt, macaroanele cu branza, painea cu sunca sau cartofii cu unt ori smantana.

Daca vei face acest lucru, activitatea pancreasului scade si, implicit, si secretia de insulina, crescand riscul aparitiei diabetului zaharat. Poti consuma în schimb grasimile cu proteine sau cu acizi.