Vestea ca Nutella, atat de cunoscuta crema de ciocolata si alune, a inceput sa fie retrasa din supermarketurile din Italia, din pricina faptului ca anumite substante din compozitia uleiului de palmier, folosit in fabricarea acesteia, ar fi cancerigene s-a raspandit rapid, starnind panica si printre consumatorii din Romania. Desi, pana in prezent, nu exista suficiente studii stiintifice care sa arate, fara dubiu, nocivitatea acestui ulei, in ultimii ani, a fost in centrul a numeroase polemici legate in special de posibilele efecte negative asupra sanatatii. Mai mult, specialistii in nutritie atrag atentia ca este aproape imposibil de evitat consumul uleiului de palmier, deoarece “se gaseste in aproape toate produsele industriale, acolo unde scrie ulei vegetal”, scrie Jurnalul National.
Uleiul de palmier, cel mai folosit ulei vegetal din lume in industria alimentara, dar si in cosmetice si produsele de igiena sau in industria biocombustibililor, se gaseste in centrul unui nou scandal international. Dupa ce, anul trecut, Autoritatea Europeana a Standardelor Alimentare (EFSA) a avertizat ca substantele gasite in uleiul de palmier sunt cancerigene si ca inclusiv un consum moderat al substantelor respective reprezenta un risc pentru copii, mai multi retaileri din Italia, inclusiv cel mai mare lant de supermarketuri din tara, au inceput sa retraga celebra crema de ciocolata Nutella, ce are in compozitie ulei de palmier, ca o masura de precautie. Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca, desi respectivul tip de ulei se gaseste in sute de produse ale diferitelor brandurilor alimentare, Nutella s-a confruntat cu cea mai vehementa reactie a consumatorilor. In ciuda situatiei tensionate, producatorul, compania italiana Ferrero, a refuzat sa inlocuiasca uleiul de palmier din Nuttela, insistand asupra faptului ca decizia tine de calitatea produsului, si nu de cresterea costului de productie. Ba, mai mult, Ferrero a lansat o campanie de publicitate, in incercarea de a-si linisti clientii ca produsele sale sunt sigure.
Cine are dreptate si cat de sigur este acest produs, atat de consumat si in Romania, am incercat sa aflam de la un specialist.
Biologul nutritionist Marie Vranceanu a explicat, pentru Jurnalul National, ca numeroasele suspiciuni legate de uleiul de palmier au aparut in contextul in care, in ultimii ani, foarte multe studii s-au concentrat asupra efectelor nocive ale acizilor grasi saturati si repercusiunile asupra concentratiilor hematice de colesterol total, colesterol rau (LDL) si bun (HDL), trigliceride si starea generala de sanatate a populatiei, iar uleiul de palmier exceleaza la capitolul acizi grasi saturati.
Cel mai nociv ulei este si cel mai folosit in alimente
Potrivit specialistului, exista mai multe tipuri de ulei de palmier, insa cel mai bogat in nocivii acizi grasi saturati este si cel mai folosit in industria alimentara.
Cu tot succesul inregistrat de uleiul de palmier, acesta fiind in prezent liderul mondial al uleiurilor si grasimilor din punct de vedere comercial, in ultimii ani produsul a fost in centrul a numeroase polemici legate in special de posibilele efecte colaterale asupra sanatatii. “Acest lucru se datoreaza compozitiei chimice a acestui ulei, total diferita de a celorlalte uleiuri vegetale. Astfel, uleiul de palmier este constituit in proportie de 50% din grasimi saturate cu o neta prevalenta a acidului palmitic. 39% sunt acizi grasi mononesaturati, cum ar fi acidul oleic, 11% acizi polinesaturati – cum ar fi acidul linolenic – si mai putin de 1% elemente biologic active precum caotenoizi, tocoferoli, steroli, squalene, coenzima Q10, fosfolipide si polifenoli. Este important sa precizam ca aceasta compozitie difera destul de mult in uleiul obtinut din samburi de palmier si numit palmist si care este cel mai utilizat in industria alimentara. Acesta are peste 80% acizi grasi saturati, chiar daca preleva cei cu catena medie”, ne-a explicat nutritionistul Marie Vranceanu, precizand ca este deja un fapt cunoscut ca dietele bogate in grasimi saturate si sarace in acizi grasi polinesaturati se asociaza cu o crestere a riscului de boli, in general, si cardiovasculare, in special.
Consum mare, studii putine
“Trebuie sa recunoastem ca in acest moment nu avem studii stiintifice consistente care sa sustina intr-adevar, fara umbra de dubiu, nocivitatea acestui ulei”, spune nutritionistul, amintind ca, in schimb, “in literatura de specialitate exista numeroase studii, finantate de Malaysian Palm Oil Board, cu evidente conflicte de interese”.
“Un grup de cercetare italian, condus de Mario Negri, a publicat recent un articol in The American Journal of Clinical Nutrition, o meta-analiza privind efectele uleiului de palmier, din care rezulta ca un consum mare de ulei de palmier este corelat cu un raport nefavorabil intre LDL si HDL. Cercetatorii mai spun ca uleiul este folosit de industrie de cele mai multe ori in forma esterificata, ceea ce inrautateste profilul lipidic si creste probabilitatea daunelor cardiovasculare”, a mai spus Vranceanu.
“Nutella nu este mai nociva decat surorile ei cu alte nume”
Strict legat de celebra crema de ciocolata, nutritionistul este de parere ca “Nutella nu este mai nociva decat surorile ei cu alte nume. Si Nutella pe paine nu este cea mai fericita alegere, cu sau fara ulei de palmier. In comert exista in prezent numeroase creme de ciocolata si alune bio, dar asta nu inseamna ca sunt dietetice. Nu au ulei de palmier, dar au zaharuri si multe calorii”.
Consumul de ulei de palmier este asociat cu cresterea substantelor inflamatorii circulante in sange, potrivit concluziilor unui articol publicat, in 2014, in revista “Lipids”, si este cunoscut ca inflamatia crescuta favorizeaza aparitia unor boli precum diabet, ateroscleroza, tumori.
Uleiul de palmier este prezent in foarte multe alimente, in special in: snacks-uri, produse de patiserie si cofetarie, inghetata, biscuiti, margarina, produse de panificatie si chiar in multe alimente pentru copii, cum ar fi biscuitii pentru sugari si laptele praf.