Ce risti daca ai carenta de vitamina D?

0
88
Numeroase studii au aratat ca deficienta de Vitamina D poate cauza aparitia multor afectiuni,  asa ca daca te confrunti cu anumite simptome si nu stii care este cauza ar trebui sa consulti un medic care sa evalueze stadiul rezervelor tale de Vitamina D.

Vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii noastre si a sistemului nostru imunitar.

Cunoscuta si ca “Vitamina Soarelui”, in anotimpul rece in care lumina naturala este mult mai putin prezenta, trebuie ajutata cu suplimente pentru a nu favoriza aparitia mai multor afectiuni, precum cele prezentate mai jos.

Obezitate

Persoanele obeze au cu 35% mai multe sanse de a prezenta deficienta de Vitamina D decat oamenii cu o greutate in limitele normalului si cu 24% mai multe sanse de a prezenta deficienta de Vitamina D decat persoanele supraponderale. Asta arata o analiza statistica din 2015.

O posibila explicatie poate fi extrasa dintr-un studiu publicat in anul 2000 de Institutul American de Nutritie Clinica care a descoperit ca celulele grase au tendinta de a acapara vitaminele si de a nu le mai elibera eficient. Cu alte cuvinte, obezitatea ar putea inrautati deficienta de Vitamina D.

Diabet

Conform unui studiu din Spania din 2015, publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica&Metabolism, persoanele cu diabet sau prediabet au un nivel mai scazut de Vitamina D.

Boli de inima

Cele doua tind sa mearga mana in mana; un studiu socant din 2009 arata ca subiectii cu un nivel scazut de Vitamina D au fost de circa trei ori mai aproape de a suferi un atac de cord si de circa cinci ori mai aproape de a muri din cauza unui stop cardiac neasteptat. Totusi, expertii spun ca nu exista evidenta unuei conexiuni directe dintre un nivel ridicat de Vitamina D si un risc cardiovascular scazut, de aceea nu se poate sustine ca suplimentele de Vitamina D imbunatatesc sanatatea inimii.

Lupus

Aceasta boala cronica este frecvent asociata cu deficienta de Vitamina D, in principiu pentru ca pacientii cu Lupus sunt sfatuiti sa evite lumina naturala si deseori au prescrisi corticosteroizi, care sunt deasemenea asociati cu nivelul scazut de Vitamina D. Un studiu recent sugereaza ca, daca deficienta de Vitamina D a pacientilor cu Lupus este corectata, acest lucru ar putea duce la diminuarea gravitatii bolii.

Scleroza multipla

Un studiu din 2013 coordonat de o echipa de cercetatori a examinat date de la 465 de persoane diagnosticate cu stagii timpurii de SM, o boala autoimuna care afecteaza sistemul nervos central. S-a concluzionat ca nivelul mai ridicat de 25- hidroxi D a prezis o rata mai inceata a raspandirii bolii. Subiectii cu un nivel mai ridicat al Vitaminei D au avut o crestere mai inceata a volumului de leziuni la nivelul creierului, mai putine noi leziuni, mai putin volum de creier pierdut si niveluri de dizabilitate mai scazute decat subiectii cu nivel mai scazut de Vitamina D.

Sindromul premenstrual

Potrivit “Nurses’ Health Study II”, femeile cu varste cuprinse intre 27-44 ani si cu un aport ridicat de Vitamina D, au un risc mai scazut de a experimenta simptome ale sindromului premenstrual. Un studiu pilot din anul 2010 a sugerat o conexiune intre nivelurile de Vitamina D si sindromul premenstrual pentru femeile mai tinere . Medicamentele pe baza de ibuprofen raman prima alternativa pentru tratarea simptomelor premenstruale, dar cercetatorii cred ca suplimentele de Vitamina D sunt o alternativa promitatoare.

Acestea sunt cele mai cunoscute afectiuni corelate cu deficienta de Vitamina D, dar aceasta poate favoriza aparitia a numeroase alte afectiuni.

sursa: elle.ro