Consumul de peste si fructe de mare cu continut ridicat de mercur poate creste riscul imbolnavirii de scleroza

0
80
Consumul de peste si fructe de mare cu continut ridicat de mercur poate creste riscul imbolnavirii de scleroza laterala amiotrofica (SLA), potrivit unui studiu preliminar publicat luni de Academia Americana de Neurologie, relateaza EFE, citata de Agerpres.

Cauza exacta a acestui tip de scleroza este necunoscuta, dar unele studii anterioare sugereaza ca mercurul ar putea fi un factor de risc pentru aceasta maladie. In SUA, principala sursa de expunere la mercur este consumul de peste contaminat cu acest metal neurotoxic. SLA, cunoscuta si ca boala lui Lou Gehrig, este o afectiune a sistemului nervos care ataca celulele nervoase (neuronii) aflate in creier si maduva spinarii si nu poate fi vindecata.
Pentru a elabora acest studiu, cercetatorii au facut un sondaj in randul a 518 de persoane, dintre care 294 bolnave de scleroza si 224 care nu prezentau aceasta boala. Oamenii de stiinta au concluzionat ca printre cei care consumasera regulat peste si fructe de mare, 25 la suta care consumasera mai mult mercur prezentau un risc de doua ori mai mare de contractare a bolii, decat cei care consumasera cantitati mai mici din acest metal.

Autorii au subliniat ca studiul necesita si alte investigatii pe aceasta tema iar concluziile nu neaga faptul ca un consum de peste este benefic pentru sanatate. Ceea ce sugereaza studiul este ca trebuie sa se aleaga specii cu continut scazut de mercur si sa se evite consumul de peste din apele contaminate cu acest metal.
Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA recomanda ca femeile la varsta fertila si copiii sa manance de tri ori pe saptamana peste ca somon sau sardine, cu nivel redus de mercur si bogati in nutrienti ca omega-3. FDA recomanda de asemenea sa se evite pestele cu continut ridicat de mercur precum pestele spada sau rechinul.