7 alimentele despre care nu stiai ca au fier

0
77
Fierul este unul dintre cele mai importante minerale. El ajuta la transportarea oxigenului prin sange catre fiecare celula a organismului.
Anemia este o afectiune cauzata de scaderea numarului de globule rosii. Fara fier, organismul nu poate produce hemoglobina, o substanta din globulele rosii care transporta oxigenul. In organism incepe sa se instaleze o senzatie de oboseala, slabiciune si iritare.
Din fericire exista o multime de alimente care sunt bogate in fier si care te pot ajuta sa previi anemia. Spanacul, carnea, fructele de mare se numara printre ele, insa mai sunt si altele despre care nu stiai ca au un continut ridicat de fier.
Seminte de susan
Semintele de susan sunt unele dintre cele mai bogate in fier alimente. O ceasca de seminte de susan contine 20 mg de fier, dar si alti nutrienti esentiali precum fosfor, cupru, zinc si vitamina E. Semintele de susan sunt foarte versatile si pot fi integrate in orice fel de mancare, de la salata, la friptura.
Ou
Desi doua oua mari au doar 2 mg de fier (10% din doza zilnic recomandata), fierul continut este o combinatie perfecta intre cele doua surse de fier – heme (origine animala) si non-heme (origine vegetala).
Seminte de dovleac
Semintele de dovleac sunt bogate in fier. O ceasca de miez contine 10 mg de fier. Ca si semintele de susan, semintele de dovleac pot fi adaugate la orice fel de mancare pentru un plus de savoare si de energie.
Ovaz integral
Bolul cu cereale de dimineata poate fi o sursa excelenta de fier daca alegi ovazul integral. Sunt suficiente trei sferturi de ceasca pentru a-ti asigura aproape doza zilnica de fier. Combina cerealele cu fructe proaspete, nuci, seminte sau unt de arahide si vei avea un plus de vitalitate.
Ciocolata neagra
Consuma ciocolata neagra cu cel putin 70% cacao si iti vei oferi nu numai placere, ci si o imbunatatire a performantelor cognitive, iti vei reduce nivelul cortizolului din organism si iti vei consolida nivelul fierului.
Linte
Fiecare ceasca de linte consumata contine 6 mg de fier, dar si potasiu, acid folic, antioxidanti si fibre care scad nivelul colesterolulului si stabilizeaza glicemia.
Lintea este un aliment versatil pe care il poti folosi la nenumarate retete, de la salate la supe.
Fasole
Fasolea este o sursa excelenta de fier. In plus, continutul de fibre regleaza tranzitul intestinal, iar daca o combini cu kale, broccoli sau conopida iti asiguri un aport substantial de vitamina C.
Cei mai predispusi la anemie sunt copiii si femeile insarcinate, insa lista de mai sus este suficient de larga pentru a gasi cele mai bune combinatii alimentare care vor combate aceasta afectiune.
Sursa: sfatulparintilor.ro