Ce determina marirea ficatului?

0
75
Supradimensionarea ficatului, la un moment dat, nu inseamna, automat, si imbolnavirea grava a acestui organ. Insa persoanele care se confrunta cu aceasta problema ar trebui sa stie care sunt cele mai des intalnite cauze care favorizeaza marirea ficatului.

Unii cred ca alcoolul in exces este cauza principala, insa hepatomegalia, cum se numeste in termeni medicali ficatul marit, poate sa apara si din cauze care nu au legatura cu alcoolul, precum incarcarea ficatului cu grasime, diabet, obezitate, insuficienta cardiaca. Pacientul trebuie sa mearga la specialist pentru a afla cauza reala, care va determina si formula corecta de tratament”.

De regula, diagnosticarea ficatului marit nu este dificila, fiind suficienta examinarea de catre un medic internist, hepatolog sau gastroenterolog. Apoi, in functie de situatie, se recomanda ecografia abdominala, iar daca aceasta nu este suficient de concludenta, se va face si un examen tomografic.

Cat priveste explorarile necesare pentru a afla cauzele care duc la supradimensionarea ficatului, acestea pot fi simple teste de explorare a functiei ficatului, dar si analize specifice anumitor boli care favorizeaza astfel de modificari, markeri virali hepatitici, markeri tumorali – daca exista suspiciuni de cancer de ficat, endoscopie digestiva – pentru a se afla daca s-a instalat ciroza hepatica si, in cazurile cele mai grave, biopsia hepatica.