Doi eminenti medici specialisti francezi sustin ca jumatate dintre medicamentele vandute in Franta sunt „inutile” sau chiar nocive pentru sanatatea pacientilor.
Philippe Even, fost director al spitalului parizian Necker (unul dintre cele mai prestigioase institute franceze de cercetare pediatrica), si Bernard Debre, un medic parlamentar in partidul de dreapta al fostului presedinte Sarkozy, au calculat ca statul francez ar putea economisi 10 miliarde euro anual prin eliminarea compensarilor pentru medicamentele inutile sau periculoase mentionate in cartea lor de 900 de pagini, „Ghidul a 4000 de medicamente utile, inutile si periculoase”. Cei doi specialisti au decis sa deruleze acest studiu ca urmare a scandalului in care un anti-diabetic aflat pe piata franceza a fost suspectat ca ar fi cauzat moartea a sute de pacienti (cazul „Mediator”).
Franta este cel de-al 5-lea mare consumator de medicamente, dupa Statele Unite, China, Germania si Irlanda. In Franta, statul acopera in medie 77% din costurile medicamentelor cumparate anual de un individ.
Cei doi specialisti francezi sustin ca „presiunea industriei farma asupra guvernului si doctorilor” ii determina pe acestia sa umple farmaciile cu produse inutile, in timp ce eliminarea de pe piata a medicamentelor discreditate este „extrem de rara”.
HotNews.ro a scris despre astfel de cazuri de medicamente inutile dar compensate de catre stat si in Romania.
Printre cele 58 de medicamente criticate de cei doi specialisti francezi se numara:
Zyban – un medicament anti-fumat, ale carui efecte adverse psihologice sunt mai mari decat beneficiile medicale;
Contraceptivele de generatia a treia – „nu sunt mai eficiente decat cele vechi, dar aduc in plus riscul emboliilor pulmonare”, spun cei doi specialisti;
Statinele – prescrise frecvent pentru controlul colesterolului;
Requip – un medicament pentru controlul Parkinson-ului se afla sub supraveghere pentru ca reduce complet libidoul pacientului (conform France 24).
Anumite antiinflamatoare.
„In timp ce britanicii consuma mult mai putine medicamente decat noi, oamenii de acolo sunt la fel de sanatosi ca si noi”, a declarat profesorul Phillipe Even pentru cotidianul Le Parisien. Even sustine insa beneficiile clare ale antibioticelor, „cea mai mare descoperire medicala a timpurilor, care au un impact pozitiv imens asupra tratamentului bolilor”.
Presedintele asociatiei farmaceutice franceze, Christian Lajoux, a etichetat cu duritate cartea celor doi specialisti ca fiind „periculoasa si iresponsabila, sute dintre exemplele lor fiind imprecise si insuficient documentate” (AFP).
Intr-o declaratie pentru cotidianul britanic The Guardian, profesorul Even a spus ca „industria farmaceutica este cea mai lucrativa, cinica si cea mai putin etica dintre toate industriile. E ca o caracatita ale carei tentacule s-au infiltrat in toate comisiile de decizie, organizatiile mondiale ale sanatatii, guverne, parlamente si oficialitati inalte din spitale. A facut aceasta cu complicitatea si ocazional coruperea medicilor. Nu vorbesc doar de medicamente, ci de intreaga medicina. Industria farma este cea care in prezent deseneaza peisajul medical in tara noastra”.
In ultimii ani, mai multe scandaluri de corupere prin mita a oficialilor din sanatate de catre companiile farmaceutice au fost aduse la lumina de autoritatile americane in domeniu.