Tot materialul radioactiv, pe masura ce se degradeaza, poate provoca afectiuni. Izotopii radioactivi se dezintegreaza in versiuni mai stabile, astfel eliberand energie. Aceasta energie poate omori celulele sau pot afecta ADN-ul acestora, conducand la mutatii care pot duce la aparitia cancerului.
Un astfel de caz este plutoniul, care are nevoie de 24.000 de ani pentru jumatate din material pentru a se dezintegra, scrie Live Science.
Este una dintre cele mai periculoase elemente, iar expunerea poate fi mortala pentru organisme. Un studiu din 2011, publicat in jurnalul Nature Chemical Biology, a aratat ca celulele glandelor suprarenale ale sobolanilor transportau plutoniul in alte celule, luand locul fierului in receptori.
Studiul a relevat ca pluntoniul „prefera” ficatul si celulele sanguine, emanand radiatii alfa (un neutron si un proton). Cand este inhalat, plutoniul poate cauza cancer la plamani.
Totusi, deoarece corpul uman are o mica preferinta pentru fier in detrimentul plutoniului pentru procesele biologice, aceasta preferinta poate oferi o baza pentru tratarea expunerii la plutoniu. Studiile din anii ’60 si ’70 au identificat diferiti agenti chimici care pot ajuta organismul sa inlature plutoniul.
Per total, radiatiile din orice sursa cresc riscul aparitiei cancerului. O expunere mai mare la deseu radioactiv duce la o conditie cunoscuta ca boala radiatiei (radiation sickness), in care tractul gastrointestinal sangereaza.