Capsunile sunt delicioase si pot fi savurate in numeroase combinatii. De la deserturi sofisticate, la simplul bol cu fructe, nu multi sunt cei care pot rezista tentatiei. Daca pana acum insa ai aruncat deoparte coditele, afla ca acestea sunt totusi comestibile si au mai multe beneficii pentru sanatate.
Dureri articulare
Cercetatorii de la o universitate italiana au descoperit ca nedoritele codite ajuta la calmarea durerilor articulare si a inconfortului gastro-intestinal.
Efecte digestive
Ceaiul din frunze de capsuni este mai putin popular, insa benefic pentru imbunatatirea digestiei si ameliorarea simptomele tulburarilor gastro-intestinale. Frunzele contin taninuri, compusi vegetali care ajuta la reglarea sistemului digestiv. Ceaiul reduce greata, balonarea sau crampele abdominale.
Diuretic natural
Tot sub forma de ceai, frunzele de capsuni actioneaza ca un astringent si diuretic natural, avand totodata proprietati dezinfectante. Amestecate in infuzie cu frunze de afin, de mure sau zmeura au un gust foarte placut. Decotul din frunze si radacini de capsuni este indicat in cazul bolilor de ficat, hipertensiune sau boli ale rinichilor.
Artrita
Compusii din frunze atenueaza durerea si inflamarea asociate cu artrita si reumatismul, protejand articulatiile de procesele degenerative. Artrita este o afectiune cronica comuna in care inflamatia articulatiilor este cauzata de retentia de lichid in exces in tesuturi, care cauzeaza rigiditate, durere si pierderea partiala a mobilitatii. Frunzele de capsuni actioneaza ca un compus anti-inflamator.
Febra si raceala
Pulberea de radacina de capsuni reduce inflamatia de la nivelul cailor respiratorii, iar gargara combinata cu frunze ajuta la expectoratie, ameliorand tusea.
Aport de vitamine si minerale
Frunzele contin cantitati mai mici decat fructul de vitamine si minerale, precum vitamina C, calciu si fier, importante pentru sanatate si mentinerea in parametrii normali a multor din functiile organismului.
Cum le mai poti utiliza
• Aromatizeaza apa pe care o bei, pregatind o infuzie cu frunze de capsuni. Se filtreaza lichidul, se lasa la racit, apoi se consuma.
• Adauga-le ntr-un smoothie, pentru un plus de savoare.
• Pregateste un otet pentru salate presand cateva capsuni cu codite intr-un bol, peste care adaugi otet de vin alb. Se pune amestecul la foc 1 minut, apoi se lasa la racit.
sursa: clickpoftabuna.ro