Ecstasy ar putea vindeca alcoolismul

0
91
O echipa de medici din Marea Britanie va incepe primul studiu din lume privind efectele MDMA impotriva dependentei de alcool. Scopul cercetarii este acela de a observa daca prin administrarea unor doze mici de MDMA(o substanta psihoactiva empatogena din familia amfetaminelor, n.red.), substanta intalnita de obicei sub forma de tablete sau capsule numite „ecstasy”, se poate trata dependenta de alcool intr-un mod mai eficient in comparatie cu tratamentele actuale. Pe langa MDMA, subiectii testati vor fi supusi unui tratament bazat pe psihoterapie.

„Stim ca MDMA functioneaza foarte bine pentru persoanele care au suferit traume si contribuie la dezvoltarea empatiei”, a declarat Ben Sessa, psihiatru si om de stiinta in cadrul Imperial College London, conform dogo24.ro, care citeaza The Independent. Studiul va implica 20 de participanti care consuma periodic cantitati mari de alcool, echivalentul a cinci sticle cu vin pe zi si au testat mai multe optiuni de tratament.

„Dupa 100 de ani de psihiatrie moderna tratamentele noastre sunt destul de saracacioase”, a sustinut Sessa in cadrul conferintei „Breaking Convention” din Londra. „Sansele de recidiva in cazul acestor pacienti sunt foarte mari — 90% la trei ani. Nimeni nu a mai administrat niciodata pana acum MDMA pentru tratarea alcoolismului”, a completat el.

Sessa este un sustinator al testarii MDMA pentru tratarea dependentei si a traumelor. Insa, din cauza statutului ilegal a substantei si a faimei sale de drog popular la petreceri, experimentele legale in cadrul testelor clinice sunt un lucru dificil.

„In prezent, MDMA este interzis si nu poate fi prescris in mod legal ca metoda de tratament (pentru tulburari de stres post-traumatic — TSPT) nici aici in Marea Britanie, nici in alta parte a lumii. Insa aceasta este o situatie pe care intentionam sa o schimbam”, a mentionat el pe site-ul personal.

Trialul clinic al lui Sessa va fi primul care va testa efectul MDMA asupra dependentei de alcool.

In Statele Unite, substanta a fost aprobata in noiembrie 2016 pentru un trial la scara mare in vederea monitorizarii efectelor sale asupra TSPT. Conform rezultatelor publicate in aprilie, 67% dintre pacientii cu TSPT inclusi in acest studiu nu au mai prezentat simptomele afectiunii. „Rezultatele de pana acum ale MDMA sunt mult mai bune fata de orice am vazut pana acum”, a declarat Michael Mithoefer, psihiatru din Charleston, cercetator principal in cadrul studiului.