Cafeaua noastra cea de toate zilele intre beneficii si controverse

0
88
Cafeaua indragita bautura fierbinte este cunoscuta pentru proprietatile ei pro viata. Intreaga lume este indragostita de lichidul acesta aromat. Proprietatile ei unice impreuna cu gustul bogat si confortabil ca si efectul sau asupra creierului o fac incomparabila cu nicio alta bautura, indiferent ca este vorba de ceai verde, ceai negru, maticha, mate si lista poate continua. Este, insa, cafeaua buna pentru sanatatea ta? Ori poate ca este ceva care iti fura energia, creeaza dependenta si tocmai de aceea ar trebui sa stai departe de ea? S-au facut o multime de studii care au scos la iveala proprietatile benefice ale cafelei (aceste cercetari nu au inclus adaosul de zahar ori frisca).
Este cafeaua un moft ori o necesitate?
Cafeaua creeaza dependenta, bautorii obisnuiti de cafea experimenteaza simptomele unui sevraj: letargie, dureri de cap, iritabilitate, constipatie si chiar insomnie. Aceste simptome cauzate de lipsa de cafeina sunt in prezent recunoscute ceea ce inseamna ca licoare neagra poate fi considerata un adevarat drog.
Pe de alta parte, prea multa cafea creste ritmul cardiac, mareste anxietatea si insomnia. Tocmai de aceea este recomandat sa bei cel mult patru cesti pe zi. Totodata, ar fi indicat sa renunti la zahar si la indulcitorii artificiali care nu-ti fac deloc bine.
In acelasi timp, este bine de stiut ca la fel ca in cazul drogurilor cu cat bei mai multa cafea cu atat mai mult se reduce eficacitatea sa, asa ca vei fi nevoit sa-ti maresti dozele pentru a nu scadea performanta.
Valorea nutritionala a cafelei

In micuta boaba neagra exista mult mai mult decat cafeina. O ceasca din licoarea neagra contine 11% riboflavina, 2% niacina si 6% acid pantotenic.
De asemenea, in componenta sa se mai gasesc si minerale precum magneziu, potasiu si mangan. Daca bei mai multa cafea zilnic, inseamna ca lichidul devine o adevarata sursa de nutrienti. Beneficiile sunt mai mici daca torni in bautura cantitati mari de zahar.
Antioxidantii din cafea

Antioxidantii te protejeaza de radicalii liberi care te pot imbolnavi. O clasa speciala de antioxidanti sunt polifenolii care distrug periculosii radicali hidroxil. De asemenea, acesti polifenoli care se gasesc din abundenta in cafea protejeaza celulele ajuta la eliminarea radicalilor liberi.
Un studiu publicat in New England Journal of Medicine sustine ca bautorii de cafea traiesc mai mult decat cei care nu consuma o asemenea licoare, tocmai datorita acestor antioxidanti. Exista o multime de oameni a caror dieta saraca in fructe si legume iau mai multi antioxidanti din bautura decat din mancare. Daca oamenii ar renunta sa mai bea cafea si nu ar manca mai multe fructe si legume rata deceselor din cauza bolilor inflamatorii ar creste rapid.

Combustibil pentru creier si un potential protector

Trigolina este un compus interesant al cafelei care stimuleaza eliberarea dopaminei (neurotransmitator care energizeaza si imbunatateste starea de bine dar protejeaza si creierul). De asemenea, trigolina ajuta si la refacerea retelei neuronale.
Totodata, numeroase studii au aratat efectele pe termen scurt pe care le are consumul de cafea: creste functiile creierului, viteza de reactie si starea de spirit. Mai mult, alte cercetari au demonstrat ca bautorii de cafea prezinta un risc mai mic de a dezvolta afectiunile Alzheimer si Parkinson.
De ce ofera cafeaua energie

Printre alte beneficii ale cafelei se numara si cresterea nivelului de adrenalina care accelereaza arderea grasimilor in organism. Cafeina creste metabolismul cu 4-11% si imbunatateste performatele sportive cu 11-12%.

Cum sa bei cafeaua pentru a te bucura de beneficiile pentru sanatate

Sa recunoastem, in general cafeaua este consumata cu cateva lingurite si zahar si, uneori, cu frisca. Sau si mai rau, cu indulcitori artificiali si lapte praf (care in realitate nu contine nicio picatura de lapte).
Multe boabe de cafea sunt prajite si tinute multa vreme in ambalaj, motiv pentru care isi pierd din savoare si din nutrienti. Cum ar trebui sa bei cafeaua pentru a maximiza beneficiile? Adaugand unt in ea. A fost gandita sa stabilizeze nivelul zaharului din sange si sa fie o sursa stabila de energie.
De vreme ce grasimea saturata se descompune incet, efectele cafelei dureaza mai mult si multi oameni sustin ca un consum de cafea cu unt i-a ajutat sa scada in greutate. Insa este important sa alegi un unt natural, care sa provina de la animale hranite cu iarba.
Cand ar trebui evitata cafeaua?

In ciuda beneficiilor sale exista oameni care ar trebui sa evite cafeaua. Sunt cei care au probleme cu anxietatea, motiv pentru care ar trebui sa limiteze consumul de cafeina si sa spuna nu tuturor stimulentelor.
Studiile au aratat ca anxietatea combinata cu cafeaua are ca efect atacuri severe de panica. Totodata femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul de cafeina la 200mg pe zi.