Unele diete vegetariene pot creste riscul bolilor de inima

0
82
Mancarea vegetariana a fost considerata mult mai sanatoasa decat mancarurile traditionale pe baza de carne, insa mai multi cardiologi sustin ca unele diete vegetariene pot fi la fel de nesanatoase ca mancarea obisnuita, informeaza site-ul cotidianului The Independent.

O serie de cardiologi sunt de parere ca mancarea vegetariana poate fi la fel de nesanatoasa precum mancarea obisnuita deoarece consumul ridicat de cartofi, dulciuri sau cereale poate creste riscul bolilor de inima.
Cercetatorii au examinat si au facut distinctia intre trei tipuri de diete vegetariene. Prima dieta se bazeaza pe alimente vegetale, insa cuprinde si cateva tipuri de carne. Al doilea tip de dieta studiat se bazeaza exclusiv pe consumul de fucte si legume proaspete, iar al treilea tip studiat este o versiune nesanatoasa a dietei vegetariene.
Dr. Ambika Satija, cercetator in cadrul Departamentului de Sanatate Publica al Harvard, a declarat ca ”au fost examinate trei categorii de alimente care au fost corelate cu riscul bolilor de inima. Astfel, alimentele sanatoase, plantele si legumele proaspete, prezinta un risc scazut al bolilor de inima, insa unele alimente vegetale, precum cartofii sau cerealele bogate in zahar, au fost asociate cu un risc crescut al bolilor de inima.”

”Din cate se pare, exista o mare varietate in ceea ce priveste calitatea nutritionala a alimentelor vegetale, devenind crucial sa se tina cont de calitatea alimentelor atunci cand tinem o dieta pe baza de plante”, a adaugat Satija.
In studiile anterioare privind efectul dietelor vegetariene asupra sanatatii, cercetatorii nu au facut diferentieri intre produsele alimentare vegetale, tratand in mod egal toate produsele vegetariene.
Potrivit cercetatorilor, cei care fac apel la dietele vegetariene ar trebui sa puna pret pe grasimile nesaturate si pe fructele si legumele proaspete. In plus, modificarile in nutritia fiecaruia ar trebui sa se produca treptat deoarece. schimbarile majore in nutritia fiecaruia pot produce efecte negative asupra organismului.