Diabetul poate fi depistat prin scanarea retinei

0
94
Sanatatea oamenilor e mana-n mana cu tehnologia, iar tarile care au facut din investitia in medicina o prioritate nasc specialisti ce dau lumii sansa la viata. Cele mai cunoscute nume la nivel mondial intehnologie medicala au venit in Brasov sa le arate medicilor romani inovatiile momentului. Printre ele: inima virtuala care depisteaza aritmiile si aplicatia care doar prin scanarea retinei descopera diabetul abia instalat, potrivit digi24.ro.

Unul dintre cei mai importanti cercetatori ai lumii veniti in Brasov este Natalia Trayanova, profesor de bioinginerie la Universitatea John Hopkins din Maryland, Statele Unite. Ea a creat prima inima virtuala din lume cu ajutorul careia se pot depistat si trata aritmiile. Pana acum, 41 de pacienti din America au fost diagnosticati cu ajutorul acestui program.

Natalia Trayanova, profesor bioinginerie: „Noi lucram la ceea ce se numeste cardiologie computationala, practic un domeniu pe care noi l-am creat, in care folosim imagini bazate pe simulari computerizate ale functiilor inimii. Apoi folosim aceste simulari pentru a stabili un diagnostic si pentru a stabili un tratament personalizat pentru pacientii cu boli de inima.”

Si diabetul poate fi depistat in stadiu incipient si deci tratat cu succes. Profesorul Bart Romeny din Olanda este inventatorul unei aplicatii care descopera boala citind modificarile aparute pe retina. Procedura este disponibila mometan doar in China. Bart M. ter Haar Romeny, profesor Olanda: „Noi am fost solicitati de China pentru a-i ajuta. Aici, unul din 9 oameni are diabet. Acum facem un program de screening pentru o multime de oameni si le spunem ca le fotografiem ochii sa vedem daca au ochii afectati.”

Statele cu o economie puternica au dezvoltat puternic segmentul tehnicii medicale computerizate care poate depista boli grave si salva vieti. In Romania insa lipsa finantarilor impiedica dezvoltarea sistemului medical. Elena Ovreiu, organizator: „Ne aducem contributia la dezvoltarea domeniului de inginerie mecanica In Romania. Pentru asta aducem lideri mondiali din domeniu, reprezentanti de la universitati de renume… ii aducem la un loc cu specialistii romani din domeniu. Tehnologia are un aport din ce in ce mai mare, practic schimba Medicina traditionala.” Doctorii romani care participa la congresul din Brasov sunt pusi la curent cu inovatiile in medicina, prezentate de medici, fizicieni, ingineri si matematicieni.