1. Consultatia si planificarea
2. Extractia dintelui distrus
Este esential ca extractia dintelui distrus sa se faca prin manevre blande, pentru a nu produce leziuni suplimentare in interiorul alveolei osoase ce sustine dintele.
Lezarea peretilor ososi in timpul extractiei va scadea prognosticul implantului imediat. Din acest motiv, multi medici prefera ca in asemenea situatii sa renunte la pozitionarea imediata a implantului si sa continue cu metoda traditionala care, chiar daca necesita mai mult timp, are in aceste cazuri sanse de reusita mult mai bune.
3. Pozitionarea implantului
Daca extractia a decurs bine, se trece la pozitionarea implantului in aceeasi sedinta. Cel mai important aspect al acestei etape este gradul de stabilitate al implantului la finalul interventiei – cunoscut sub numele de stabilitate primara.
Este foarte important ca la incheierea acestei etape, implantul sa fie stabil si fix, deoarece stabilitatea primara a unui implant este un factor determinant pentru osteointegrare. Pentru a se obtine stabilitatea primara in cazul unui dinte superior, implantul trebuie sa penetreze partea superioara a alveolei goale si sa se fixeze in osul situat deasupra acesteia.
4. Atasarea coroanei
Dupa cum probabil ati inteles deja, orice suprasolicitare a implantului in primele luni poate duce la compromiterea tratamentului. Din acest motiv, coroana dentara care se va atasa implantului nu trebuie sa vina in contact cu dintii opusi.
In prima faza, se prefera confectionarea unei coroane provizorii, din acrilat sau compozit. Aceasta va putea fi modelata pentru a reface fizionomia arcadei chiar daca nu va fi in contact cu dintii antagonisti. Odata ce osteointegrarea implantului este verificata atat clinic cat si radiologic, coroana provizorie va putea fi inlocuita cu una definitiva, din ceramica.
5. Ingrijire si intretinere
Implanturile imediate necesita o cooperare mult mai activa a pacientului privind masurile de ingrijire. Neglijarea acestora va duce aproape sigur la compromiterea tratamentului.
In primul rand, trebuie evitate orice presiuni sau forte care pot duce la mici miscari ale implantului. Este bine sa se evite masticatia in acea zona mai ales in primele luni. In plus, contactati medicul dumneavoastra daca observati orice semne de scrasnire necontrolata a dintilor.
O igiena orala riguroasa este esentiala in reusita tratamentului. Daca sunteti un mare fumator sau pastrarea unei igiene orale atat de riguroase ar putea fi o problema, s-ar putea ca implanturile imediate sa nu fie varianta ideala de tratament.