eliberare este acceptarea problemei si gasirea solutiilor care te pot scoate din umbra suferintei.
Depresia ne influenteaza emotiile si gandurile, dar exista si efecte de natura fizica, acestea perturband buna functionare a sistemelor din organism.
Iata care sunt cateva dintre efectele depresiei asupra organismului:
Afecteaza apetitul
Una dintre consecintele instalarii depresiei este dezechilibrarea apetitului. Exista persoane care isi gestioneaza anumite traume sau stari emotionale cu ajutorul mancatului in exces, lucru care poate duce la acumularea kilogramelor si, ulterior, la aparitia unor boli cauzate de obezitate. Dar, exista si o categorie de persoane care, odata cu instalarea simptomelor de depresie, refuza sa mai manance, fapt care cauzeaza crampe, ulcer sau alte probleme ale sistemului digestiv.
Efectele depresiei asupra sistemului cardiovascular
Stresul, anxietatea si depresia sunt stari si emotii in stransa legatura, iar hormonii produsi in timpul situatiilor stresante accelereaza ritmul inimii, iar vasele sangvine se ingusteaza. Toate aceste lucruri functioneaza asemeni pieselor de domino si mentin intregul organism intr-o stare continua de alarma. Oamenii de stiinta de la Harvard au demonstrat ca depresia este un factor mai daunator decat fumatul, presiunea arteriala ridicata sau nivelul mare de colesterol, atunci cand sunt analizate cauzele bolilor cardiovasculare, sporind si sansele de a suferi un atac de cord.
Schimbari la nivelul activitatii creierului
Aceasta afectiune are puterea de a influenta si anumite schimbari de ordin neurologic, acestea rezultand in dezechilibre la nivel mental, emotional si fizic. Efectele asupra procesului de eliminare a unor neurotransmitatori, precum serotonina, duc, in timp, la insomnii si oboseala cronica.
Slabirea sistemul imunitar
O alta consecinta directa a instalarii depresiei este afectarea sistemului imunitar, lucru cauzat de scaderea productiei de limfocite de tip T, care sustin protectia organismului de agentii cancerigeni. In plus, un sistem imunitar slabit este mai susceptibil la inflamatiile din organism, care pot duce la artrita sau astm.
Nivelul glucozei din sange
Printre efectele depresiei asupra organismului se numara si hipoglicemia – cand productia hormonului cortizol este afectata, in organism se produce reactia de hipoglicemie, care poate declansa boli la rinichi sau hipertensiune.
sursa: elle.ro