De la moda la energie – cojile si semintele faimoaselor portocale de Sicilia sunt folosite intr-o gama larga de afaceri ecologice si sanatoase.
In 2011, Adriana Santonocito era studenta la design in Milano cand i-a venit ideea sa faca textile durabile din ceea ce natura ne ofera. Provocarea ei a fost sa gaseasca o metoda prin care sa poata recicla sutele de tone de coji de portocale, care altfel ar ajunge la gunoi.
Datorita creativitatii Adrianei Santonocito acum se pot obtine articole vestimentare din cojile de portocale.
Portocalele din Sicilia lasa in fiecare an sute de tone de coji dupa ce fructele sunt stoarse si transformate in suc.
Se stia deja ca celuloza poate fi extrasa din coaja de portocala. Adriana a descoperit insa ca folosind reactivii chimici, aceasta ar putea fi transformata in fire care ar putea fi vopsite si amestecate cu alte produse textile, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.
Adriana Santonocito alaturi de colega sa, Enrica Arena, au infiintat in 2014 Orange Fiber si au inceput sa vanda materialul fabricantilor de imbracaminte.
In acest an, faimoasa casa de moda italiana Salvatore Ferragamo a folosit ideea in colectia sa de primavara-vara. Scopul a fost de a-si face camasile, rochiile si bluzele, mai rezistente, prin mijloace sustenabile.
Orange Fiber, care are in prezent o echipa de 12 persoane, opereaza dintr-o fabrica locala de procesare a sucurilor, unde isi produce materialul rezidual gratuit.
Afacerea este partial sezoniera, functionand in lunile anului in care lucreaza fabricantul de sucuri. Insa odata ce crusta portocalie a fost transformata in celuloza, ea poate fi stocata pentru utilizare ulterioara.
Portocalele pot fi tranformate si in faina, oferindu-le astfel produselelor de patiserie clasice o optiune mai sanatoasa.
La fel ca si Orange Fiber, cercetatorii obtin materiile prime de la producatorii de sucuri locale. Ei spala coaja pentru a elimina aroma amara, apoi o usuca, o proceseaza si albesc ceea ce ramane.
Salvatore Barbagallo, profesor de agricultura la Universitatea din Catania, spune ca faina este „perfect sustenabila” si nu costa aproape nimic pentru a fi produsa. De asemenea, nu are nici un impact asupra gustului si a mirosului alimentelor in care se regaseste.