Cercetatorii australieni anunta un progres major în managementul alergiilor la arahide. Conform studiilor, probioticele ar permite toleranta pe termen lung.
Alergia la arahide este cea mai frecventa cauza de anafilaxie, care poate fi fatala.
Un studiu realizat de Institutul de Cercetari pentru Copii din Murdoch, Australia, publicat în The Lancet Child and Teen Health Health, ofera o solutie timpurie. Cercetatorii au studiat cazurile a 48 de copii alergici, carora le-au prescris tratamente diferite.
În timpul studiilor clinice, care au început în 2013, jumatate dintre copii au primit un tratament numit PPOIT, continînd tulpini de probiotice Lactobacillus rhamnosus combinate cu proteine de arahide, în doze crescute, timp de optsprezece luni. Cealalta jumatate a primit un placebo.
Dupa optsprezece luni, 82% dintre copiii tratati cu PPOIT s-au dovedit a fi toleranti la arahide, comparativ cu numai 4%, din rîndul celor carora li s-a administrat placebo. Patru ani mai tîrziu, 70% din primul grup a pastrat aceasta toleranta. Autorii studiului vorbesc despre toleranta pe termen lung.
„Copiii alergici la alune ar putea mînca alune precum cei care nu au nicio alergie. Acesta este un progres major in identificarea unui tratament eficient pentru problema alergiilor în societatile occidentale”, spune dr. Mimi Tang.
Înainte de a fi comercializat, acest tratament trebuie sa faca obiectul unui studiu clinic de faza III, mai amplu.