O fi important ce bagam in gura, cat si cum mancam, dar de aici pana la a dobandi nemurirea si sanatatea prin intermediul alimentelor, e cale lunga. In primul rand nu-ti poti nega/schimba genele, destinul, soarta. A avea un stil de viata echilibrat ajuta, dar nu e miraculos. Nu poti scapa de cancer devenind vegetarian si nici protectie impotriva infarctului nu primesti daca elimini grasimile din dieta. Nu poti vindeca bolile grave printr-un regim drastic/special si nici nu trebuie sa crezi ca boala reprezinta o pedeapsa pentru “prostiile” pe care le-ai mancat.
Ar fi prea simplu sa putem dobandi controlul asupra vietii doar stiind ce sa mancam. Hrana e unul din elementele pe care trebuie sa le luam in calcul insa, din pacate, nu cel mai important. Exista factori cu impact mult mai grav si pe care, de multe ori, nu-i vedem/simtim. De la poluare la stres, de la defectele genetice la procesul firesc de imbatranire, totul ne afecteaza sanatatea. Incepem sa “ruginim” de la prima gura de aer pe care o respiram la nastere, oxigenul e cel mai important agent oxidativ. Soarele, zaharul, toxinele din mediu, lasa si ele urme. Si cel mai rau ne facem singuri nestiind sa exteriorizam/neutralizam energia negativa, stresul, grijile. Nemultumirea si necazurile ne imbolnavesc mai mult decat mancarea.