Odata cu cresterea numarului de ecografii si analize complexe in toata Europa si in Statele Unite, numarul nou-nascutilor cu sindrom Down a scazut semnificativ, dar cateva tari sunt foarte aproape de a eradica aceasta afectiune. Dintre toate, se remarca Islanda, unde aproape 100% din femeile care afla ca bebelusul lor se va naste cu o afectiune congenitala aleg sa avorteze.
Desi testele sunt optionale, guvernul a decis ca toate femeile insarcinate trebuie sa fie informate despre posibilitatea de a face analize, iar acest lucru a redus mult cazurile de bebelusi cu sindrom Down. Intre 80 si 85% din femeile insarcinate aleg sa faca testele prenatale, potrivit Spitalului Universitar Landspitali din Reykjavik.
Cu ajutorul ultrasunetelor si al testelor de sange, dar tinand cont si de varsta mamei, formula numita de specialisti Testul Combinat, se poate determina destul de precis daca fatul prezinta anomalii la nivelul cromozomilor.
Cea mai des intalnita dintre „abateri” este sindromul Down. Denumit si trisomia 21, reprezinta cea mai comuna cauza genetica de retard mental bland ?i moderat (maladie prezenta la copil inca din momentul conceperii), fiind cauzata de prezen?a unui cromozom 21 suplimentar.
Copiii nascuti cu aceasta afectiune congenitala prezinta anomalii faciale distinctive si o serie de probleme de dezvoltare. Multi dintre cei cu sindrom Down pot trai mult, pot avea o viata sanatoasa, cu o speranta de viata in jur de 60 de ani.
Islanda a declansat un program vast de prevenire si de a informare a femeilor insarcinate, iar cele mai multe dintre gravidele testate pozitiv la sindromul Down aleg sa faca avort.
In aceasta tara, legea permite avortul dupa 16 saptamani de sarcina daca fatul prezinta diformitati, iar sindromul Down este inclus in aceasta categorie.
Si in alte tari functioneaza acest mod de a preveni nasterile cu sindrom Down. Potrivit celor mai recente date citate de CBS, Statele Unite au o rata de avort din cauza sindromului Down de 67% (intre 1995 si 2011), Franta – 77% (2015), iar Danemarca se apropie cel mai mult (98%) in 2015.
Cu o populatie de aproximativ 330.000 de locuitori, Islanda are o medie de numai 1-2 copii nascuti cu sindrom Down pe an, uneori dupa ce parintii au primit rezultatele testelor, relateaza Elaine Quijano, corespondentul CBS News in tara nordica. „Inca se nasc copii cu sindrom Down in Islanda. Unii dintre ei apareau cu risc redus in testele noastre de screening, asa ca nu am reusit sa prevenim sindromul”, a declarat Hulda Hjartardottir, sefa unitatii de diagnosticare prenatala din cadrul Spitalului Universitar Landspitali, unde se nasc 70% din copiii islandezi.
Cand Thordis Ingadottir era insarcinata cu al treilea copil, la varsta de 40 de ani, a facut un test. Rezultatele au aratat ca sansele ei de a avea un copil cu sindrom Down erau foarte mici, de 1 la 1.600. Totusi, testul are o acuratete de numai 85%. In acel an, 2009, s-au nascut trei copii cu sindrom Down in Islanda, iar unul dintre ei a fost Augusta, fiica lui Thordis Ingadottir, care acum are 7 ani.
Dupa venirea pe lume a fetei sale, femeia a devenit o activista pentru drepturile persoanelor cu sindrom Down. „Sper ca atunci cand va creste se va integra in societate. Nu asta e sensul evolutiei in viata? In ce fel de societate dorim sa traim?”, a spus Ingadottir.
Geneticianul Kari Stefansson este fondatorul companiei deCODE Genetics, care a analizat aproape in intregime genomul populatiei islandeze. „Credinta mea este ca aproape am eradicat sindromul Down din societate – cu greu mai gasesti un copil cu sindrom Down in Islanda”, a spus el.
Intrebat de reporterul CBS ce spune rata de avorturi de 100% despre societatea islandeza, Stefansson a raspuns: „Reflecta o anumita indrumare pentru a lua decizii la nivel genetic. Si nu cred ca indrumarea genetica este de dorit… Ajung sa aiba impact asupra unor decizii care nu sunt doar medicale. Nu cred ca e ceva anormal sa iti doresti copii sanatosi, dar cat de departe poti sa mergi pentru a atinge acest scop devine o decizie complicata.”
„Incercam sa dam o indrumare cat se poate de neutra, dar unii ar putea spune ca doar simplul fapt ca oferim testele tintim o anumita directie”, a adaugat el.
Intr-adevar, 4 din 5 gravide din Islanda opteaza pentru testul prenatal.
Una dintre ele, Bergthori Einarsdottir, spune ca stiind faptul ca si alte femei l-au facut, decizia sa a fost mai usoara: „N-am simtit ca m-ar fi presat, dar mi-au spus ca cele mai multe femei fac testul. Poate ca m-a influentat un pic”, admite ea.
La Spitalul Universitar Landspitali, Helga Sol Olafsdottir consiliaza femeile care au o sarcina cu anomalie cromozomiala. Le explica ce pot sa faca – sa duca sarcina mai departe sau sa faca avort. Olafsdottir le spune celor care se chinuiesc cu decizia dificila pe care o au de luat: „E viata ta – tu ai dreptul de a alege cum sa fie viata ta.”
Helga i-a aratat reporterului CBS o carticica de rugaciuni inscriptionata cu datele si niste mici urme de picioruse ale unui fat avortat. „In America, cred ca multi ar fi incurcati, (…) fiindca pentru ei avortul este o crima”, i-a spus reporterul. „Noi nu privim avortul ca pe o crima, ci ca pe un lucru pe care l-am terminat. Am terminat o viata care ar fi putut avea complicatii mari… prevenind suferinta unui copil si a unei familii. Si cred ca e ceva mai mult decat sa privesti asta ca o crima – asta inseamna sa vezi numai in alb si negru. Viata e gri”, a raspuns Olafsdottir.
Filtrarea copiilor – noua forma de nazism?
„Perspectiva islandeza” asupra avortului ca solutie de prevenire a cazurilor de sindrom Down nu convinge, insa, pe toata lumea. Exista voci care aseamana aceasta optica cu nazismul.
Dan Calabrese a publicat pe site-ul Herman Cain un articol dur la adresa CBS, acuzand postul de televiziune de propaganda pro-avort. El sustine ca intre politica autoritatilor islandeze care epureaza genetic populatia si obsesia nazistilor pentru obtinerea rasei pure aeriene, din cauza careia au murit milioane de oameni, nu exista nicio diferenta. „Programul lui Hitler urmarea filtrarea copiilor care nu aveau trasaturile optime ale rasei ariene. Oribil? Evident”, a scris el.
In opinia lui Calabrese, reportajul realizat de CBS in Islanda este ingrozitor de la inceput pana la sfarsit, prezentand situatia ca pe un „triumf urias”. „Abia la final se puncteaza problema morala a uciderii unui copil doar pentru ca are o imperfectiune”, remarca el.
„De fapt, am inteles. Acesti oameni au decis sa-si faca viata mai usoara si ca asta este mai important decat sa-si ingrijeasca copiii, asa ca daca acestia se nasc cu orice problema care le-ar da batai de cap parintilor, pentru ei e in regula sa-i ucida.
Iar daca nu reusesti sa te impaci cu morala ta intr-o asemenea situatie, vine o consiliera foarte amabila de la spital si te ajuta sa te decizi mai usor”, acuza Calabrese. „Bun atunci, iata o diferenta intre ceea ce cred islandezii si ce facem noi in America: Noi credem ca e mai mult decat o viata implicata. Credem ca atuci cand oamenii devin parinti, trebuie sa-si subjuge propriile principii pentru a fi siguri ca toate nevoile copiilor lor sunt pe primul loc. Iar asta nu este conditionat de nimic. Uneori este greu. Uneori copiii se imbolnavesc. Uneori copiii se nasc defavorizati. Daca nu esti pregatit pentru un copil, nu face unul. E mai simplu sa nu-l faci.”
Calabrese considera ca „liberalizarea sexului” a devenit una dintre prioritatile culturii moderne, iar asta vine „la pachet” cu copiii; cand acestia nu sunt doriti sau nu corespund asteptarilor, sunt eliminati. „Astfel, sexul este chiar placut fara consecinte nedorite”, acuza el.
„Acum o sa spuneti ca e ridicola comparatia cu nazistii, pentru ca ei incercau sa creeze o rasa suprema, iar Islanda incearca doar sa elimine o boala anume. Raspunsul meu este: 1. De ce credeti ca e OK sa ucizi copii pentru ca au o afectiune care necesita ingrijire speciala? 2. Daca trageti linie aici intre nazisti si voi, de ce credeti ca in viitor linia asta nu va fi mutata pentru a ucide copii si pentru alte motive?” – puncteaza autorul.
sursa: eva.ro