Vitamina D2 reduce riscul caderilor de calciu la femeile in varsta

0
69

Femeile inaintate in varsta, in special cele care traiesc in zonele cu oclima calda si, mai ales in timpul iernii, se pot bucura de o reducere a riscului unei caderi de calciu, daca li se administreaza suplimente cu vitamina D2, conform unui articol din Archives of Internal Medicine (JAMA/Archives).

Cercetatorii explica: „Aproximativ o treime din femeile cu varsta de peste 65 de ani au astfel de caderi anual , iar 6% se aleg cu cate o fractura in timpul pierderii starii de constienta. In plus, teama de lesin reprezinta o problema majora la persoanele varstnice. „

Cercetatorul Richard L. Prince de la spitalul Sir Charles Gairdner din Nedlands, Australia, impreuna cu echipa lui, au realizat un studiu clinic pe o durata de un an, studiu in care au fost incluse 302 femei cu varste cuprinse intre 70 si 90 de ani, toate locuind in Perth, Australia. Intrucat vitamina D este produsa ca un raspuns al expunerii la lumina solara, iar studiul fusese efectuat intr-un loc insorit, cercetatorii au selectat femeile al caror nivel de vitamina D din sange era sub 24 de nanograme per mililitru, valoarea medie pentru zona respectiva.

Vitamina D este cea mai importanta pentru organism. Sfaturi pentru persoanele cu deficienta de vitamina D

Toate femeile incluse in studiu avusesera caderi de calciu cu un an in urma. Li s-a administrat cate o cantitate 1000 de mg de citrat de calciu zilnic. 50% dintre ele au fost selectate aleatoriu, pentru a li se mai administra cate 1000 U.I.(unitati internationale) de vitamina D2 (ergocaliferol), pe cand celorlalte 50% li s-a administrat un placebo identic. Cercetatorii au adunat date privind caderile, la fiecare sase saptamani.

In perioada studiului, 53% din totalul femeilor carora li se administrase vitamina D2 si 62,9% dintre cele carora li se administrase placebo, au avut cel putin o cadere de calciu. Ei au realizat ca tratamentul cu vitamina D2 a redus riscul de a avea cel putin un lesin pentru 19 %.

Cercetatorii au scris: „Cand cele care aveau caderi de calciu erau grupate in functie de anotimpul primei caderi sau dupa numarul caderilor avute, tratamentul cu ergocalciferol reducea riscul unei prime caderi iarna si primavara, dar nu si in perioadele de iarna si vara; totodata, reducea riscul unei singure caderi; interesant mai este faptul ca efectul tratamentului cu ergocalciferol a fost limitat la cele care au suportat o singura cadere, dar nu si la cele „predestinate” la a avea mai multe caderi. Persoanele mai in varsta care au frecvent caderi de calciu prezinta mai multi factori de risc, inclusiv dizabilitati, sau disfunctii de ordin fizic.

„Probabil corectarea nivelurilor de vitamina D din sange este insuficienta pentru prevenirea altor caderi de calciu”, au mai afirmat.

Autorii au dedus: „Ergocalciferolul, 1000 U.I. pe zi, adaugat unei doze mari de calciu, scade cu 23% riscul caderilor de calciu din iarna-primavara, in aceeasi masura ca in vara-toamna.”