Din punct de vedere chimic, proteinele sunt compuse din carbon, hidrogen, azot si oxigen care se combina pentru a da nastere lanturilor de aminoacizi. Alaturi de glucide si lipide, proteinele se incadreaza in clasa de substante nutritive a macronutrientilor.
Organismul foloseste proteinele pentru a construi, a repara si a mentine functionale aproape toate tesuturile care il alcatuiesc. Orice miscare fizica voluntara sau involuntara din viata noastra necesita clipa de clipa contributia muschilor.
Proteinele sunt cunoscute in mediul stiintific drept piatra de temelie a sistemului muscular. In alcatuirea acestui tesut intra aproximativ 75% apa, 20 % proteine iar restul de 5 % sunt grasimi, glucide, vitamine si minerale.
Proteinele inhiba pofta de mancare, cotribuind la pieredea in greutate. Totusi, cand sunt consumate in exces proteinele sunt folosite de organism in locul caloriilor sau sunt stocate sub forma de grasime. In schimb, un aport prea scazut conduce in mod cert la pierderea masei musculare pentru a fi satisfacute nevoile organismului.
Simptomele specifice deficitului de proteine în organism sunt: scăderea în greutate, linii pe ungiile degetelor de la mâini şi picoare, căderea părului, descuamarea pielii, erupţii cutanate, vindecarea dificilă a rănilor, dureri musculare. Dacă însă deficitul de proteine este mai sever atunci apare depresia, tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, stări de leşin sau poate duce la tulburari cardiace, anemie, deteriorarea muşchilor, disfuncţia organelor, artrite, afecţiuni hepatice, favorizează apariţia cancerului de colon, cancer mamar şi în final poate provoca decesul.