Rochita Randunicii trateaza constipatia dar si furunculele

0
354

Volbura (Convolvulus arvensis) este o planta perena, erbacee, care face parte din familia Convolvulaceae. Sunt cunoscute doua varietati: Convolvulus arvensis var. arvensis, cu frunzele late, si Convolvulus arvensis var. linearifolius, cu frunzele inguste. Originara din Europa si Asia, planta creste in zonele de campie pe terenurile lucrate, gradini si pe langa drumuri.

Numita popular si rochita-randunicii este o planta cataratoare sau taratoare, care poate ajunge pana la 2 m. Frunzele sunt dispuse in spirala, de forma variata, lungi intre 2 si 5 cm, cu un petiol intre 1 si 3 cm. Infloreste din iunie pana in septembrie. Florile au forma de trompeta, cu diametrul intre 1 si 2,5 cm, albe sau roz pal, cu cinci dungi radiale mai inchise la culoare. Florile sunt placut mirositoare.

In fitoterapie este utilizata intreaga planta, care trebuie recoltata inainte de inflorire sau la inceputul perioadei de inflorire, in lunile, aprilie si mai, impreuna cu radacinile. Uscarea se face in spatii aerisite.

Planta contine rezine de natura glicozidica, convolvulina, jalapina, tanin, vitamina C si substante minerale.

A fost utilizata pentru proprietatile medicale inca din Antichitate, medicul grec Dioscorides sugerand ca aceasta opreste hemoragia interna si ajuta la vindecarea ranilor. In jurul anului 1700, volbura a fost descrisa ca o planta purgativa si eficienta in combaterea febrei.

In unele culturi din America de Sud radacinile si frunzele erau considerate laxative si cu proprietati de stimulare a bilei. In medicina populara volbura era utilizata si in tratamentele impotriva negilor, pentru vindecarea ranilor, a ulcerului gastric, a tusei si a racelii. In Turcia si unele zone ale Asiei era folosita ca leguma si condiment.

Planta are proprietati purgative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila si contractia colecistului. In uz extern se foloseste pentru tratarea furunculelor si a abceselor, frunzele proaspete aplicandu-se directe pe acestea. Intern se utilizeaza sub forma de tinctura, infuzie, ceai.

O cana de infuzie de volbura, consumata seara, inainte de culcare, are efect laxativ, dar poate ajuta si la calmarea dupa o zi de stres. Decoctul are efect purgativ si este recomandat in constipatiile cronice, doza recomandata fiind de o cana pe zi. 

Tinctura este utila in constipatii, doza recomandata fiind de 3 lingurite pe zi. Vinul de volbura este recomandat in constipatie, cate 50 ml de 2 ori pe zi, conform Agerpres. Volbura trebuie utilizata in cantitati mici din cauza efectelor sale puternic laxative, dozele mari pot provoca dureri de stomac.