Relatia dintre zahar si cancer se cunoaste de multa vreme, dar mecanismele care stau la baza acesteia au ramas pana acum ascunse. Multumita unui proiect care a durat noua ani, comunitatea stiintifica a realizat o mare realizare, unde subiectul central a fost modul in care celulele canceroase metabolizeaza zaharul.
Se stie faptul ca aproape toate celulele din corpul uman au nevoie de energie, iar aceasta energie provine din glucidele din hrana pe care o mancam. De asemenea, si celulele canceroase au nevoie de glucide pentru a creste, dar nivelul lor de glucoza este mult mai ridicat decat al celulelor sanatoase, precum si rata cu care transforma glucoza in acid lactic, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert.
Acest fenomen a fost numit efectul Warburg, iar pana acum savantii au speculat ca acesta are de-a face cu cresterea rapida a celulelor canceroase. Totusi, a fost greu de determinat daca efectul Warburg este un simptom sau cauza cancerului.
A fost propus ca metoda impotriva cresterii cancerului a fost de a infometa celulele canceroase, dar pana acum, oamenii de stiinta nu au gasit o modalitate de a face acest lucru, intrucat mecanismul a ramas in mare parte necunoscut. In acest sens, studiul de fata al cercetatorilor belgieni a dus medicii cu un pas mai aproape.
„Studiul este capabil sa explice corelatia dintre taria efectului Warburg si agresivitatea tumorilor. Rezultatele noastre pun bazele cercetarilor din viitor, care vor putea fi realizate cu o mai mare precizie”, sustine Johan Thevelein, de la KU Leuven din Belgia.
Savantii au analizat celule dintr-un ferment, in particular o familie de gene numita ”Ras”, care este prezenta in toate celulele animale, inclusiv in celulele canceroase ale oamenilor. Acestia au gasit ca fermentul care are un influx extrem de mare de glucoza a dus la hiperactivarea proteinelor Ras, care ar duce la randul lor la cresterea acccelerata a celulelor canceroase.