Stiinta alimentatiei: la ce temperatura se fierbe un ou perfect si de ce cafeaua poate provoca dureri de cap

0
107
Stiati ca proteina din albusul de ou devine solida doar la o temperatura mai mare de 61 de grade Celsius sau ca tigaia incinsa la peste 100 de grade poate reprezenta un adevarat pericol pentru sanatate? Dincolo de gust si savoare, exista si o stiinta a alimentatiei care poate face diferenta intre un preparat reusit si unul mediu.

In noua sa carte „stiinta alimentatiei“, celebrul realizator TV Marty Jopson serveste o bucata delicioasa de informatii interesante cu privire la gatirea alimentelor. Pentru a trezi apetitul cititorilor, acesta ofera cateva sfaturi despre cum putem prepara un mic dejun delicios si sanatos, scrie sciencefocus.com.

Cum se fac cerealele expandate

Daca preferati cerealele expandate la micul dejun, trebuie sa intelegeti procesul prin care acestea sunt facute. in prima etapa sunt fierte putin, apoi introduse intr-un aparat special si incalzite pana cand presiunea creste puternic. Caldura transforma amidonul din cereale intr-un gel, iar apoi se produce vaporizarea apei. in momentul in care inmuiem granulele, se formeaza din nou un gel, acestea pastrandu-se usor crocante la exterior.

Gatiti oul fiert perfect

Gatirea unui ou fiert, cu un galbenus perfect, este diferita in functie de marimea oului, de temperatura apei si de intensitatea focului. Proteina din albusul de ou devine solida la o temperatura cuprinsa intre 61°C si 65°C, in timp ce proteina din galbenusul de ou nu se solidifica decat intre 66°C pana la 70°C. Astfel, pentru a fierbe corect un ou, puneti oul in apa numai cand aceasta a atins temperatura de 65°C.

Tigaia de proasta calitate, un pericol pentru sanatate

Daca sunteti din categoria celor care prefera sa prajeasca oul si poate chiar sa adauge cateva felii de bacon, trebuie sa stiti ca unele tigai pot reprezenta un real pericol pentru sanatate. Daca incalziti suprafata metalica la peste 100 °C, incep sa formeze legaturi chimice intre alimentele preparate si atomii de metal din tigaie. Este foarte important sa alegeti o tigaie din Teflon. 

Cafeaua si durerile de cap

Nimic nu se compara cu gustul cafelei proaspete de dimineata. Cofeina este cel mai utilizat medicament psihoactiv de pe planeta. Aceasta previne somnolenta, creste nivelul atentiei si concentrarii. Pe de alta parte, provoaca vasoconstrictie (creste tensiunea arteriala), sporeste secretia de acid gastric (poate provoca arsuri la stomac) si este un diuretic ce poate provoca deshidratare in cazul consumului exagerat. Desi nu este un aliment care sa provoace dependenta, eliminarea din dieta zilnica blocheaza un mesager chimic numit adenozina. Daca incetati brusc sa beti cafea, se produce o usoara scadere a acestei substante care provoaca cefalee, dureri de cap si va veti simti adormiti.

sursa: adevarul.ro