Care ar putea fi adevarata cauza a obezitatii

0
66

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a identificat mutatiile unei gene care ar putea sta la originea unor cazuri de obezitate, reusita oferind posibilitatea obtinerii unui tratament in lupta cu aceasta epidemie mondiala, informeaza Science Daily.

Analiza efectuata asupra cauzelor genetice ale obezitatii si problemelor de sanatate asociate ar putea avea o importanta deosebita pentru gasirea unor modalitati de tratament a acestora, relateaza Agerpres.

In prezent, contra obezitatii sunt disponibile unele medicamente, iar altele sunt in teste, insa cunoasterea mutatiilor specifice ce cauzeaza obezitatea le permite oamenilor de stiinta sa creeze tratamente care sa le tinteasca in mod specific.

Noul studiul, efectuat la Imperial College din Londra si publicat luni in jurnalul Nature Genetics, s-a concentrat pe copiii obezi din Pakistan, tara in care o echipa de specialisti a identificat anterior o asociere intre factorii genetici si aceasta boala in circa 30% dintre cazuri. Asocierea este cauzata de mutatii recesive cu sanse mari de a fi mostenite si transmise mai departe copiilor intr-o regiune precum Pakistan din cauza nivelului ridicat de consangvinizare.

In urma procedurii de secventionare a genomului, au fost descoperite mutatii ale unei anumite gene asociate cu obezitatea, adenilat ciclaza 3 (ADCY3). in cazul mutatiilor in ADCY3, proteina implicata nu se formeaza corespunzator si nu functioneaza normal, fapt ce contribuie la anormalitati asociate cu tulburari de control al apetitului si a mirosului si chiar cu diabet.

"In cadrul unor studii efectuate anterior pe ADCY3 au fost testati soareci care au fost conceputi fara acea gena, animalele fiind obeze si lipsindu-le simtul mirosului (anosmie). Cand am testat pacientii, am descoperit de asemenea ca ei aveau anosmie, demonstrand din nou o asociere cu mutatiile din ADCY3", a declarat profesor Philippe Froguel, presedintele departamentului de medicina genomica in cadrul Imperial College.

Se considera ca ADCY3 are impact asupra unui sistem care asociaza hipotalamusul cu productia hormonilor care reglementeaza o mare varietate de functii biologice, inclusiv apetitul.

In urma identificarii mutatiilor in cazul pacientilor pakistanezi, cercetatorii au introdus rezultatele in sistemul "GeneMatcher", descris de profesorul Froguel drept o "agentie matrimoniala pentru genetica". Ca urmare, un alt grup de oameni de stiinta, din Olanda, a contactat echipa de experti careia i-a impartasit propriile descoperiri cu privire la ADCY3 in urma studierii unui pacient care suferea de obezitate. Acest pacient european a mostenit diverse mutatii ale genei ADCY3 de la ambii parinti, ceea ce a dus la obezitate.

Alte conexiuni au fost facute ulterior dupa ce un un grup de oameni de stiinta danezi a studiat populatia inuita din Groenlanda al carei numar redus de membri ar fi putut favoriza consangvinizarea. si aceasta cercetare a descoperit o asociere intre mutatiile ADCY3 si obezitate, iar concluziile sunt publicate de asemenea in Nature Genetics.

"Obezitatea nu inseamna intotdeauna lacomie, asa cum se sugereaza deseori", a subliniat Froguel care a adaugat ca ar trebui sa se adopte "o perspectiva pozitiva cu privire la noile tratamente care devin posibile".