In fiecare luna, pe ovarele unei femei cresc foliculi. Atunci cand procesul nu se desfasoara normal se pot forma chisturi care, alaturi de un dezechilibru hormonal, pot duce la sindromul ovarului polichistic.
Intr-un ciclu normal, pe suprafata ovarelor se dezvolta cativa foliculi. Dintre acestia doar unul ajunge mai repede la maturitate dupa care este eliberat in trompele uterine. Ceilalti mor. in cazul ovarelor polichistice acesti foliculi nedezvoltati raman pe suprafata ovarelor. In esenta acest lucru nu este neaparat o problema, argumenteaza dr. Marilyn Glenville, specialsita britanica in sanatatea femeii. Multe femei au ovare polichistice, dar menstruatii normale si pot concepe fara nicio problema. insa, prezenta unor niveluri mai ridicate decat in mod normal a unor hormoni sexuali androgeni – testosteron de exemplu – si hormon luteinizant – atunci riscul de avea SOPC este mare. Aceasta afectiune provoaca simptome precum nestruatii neregulate sau absente, acnee, pilozitate in exces si obezitate.
Motivele pentru care apare aceasta afectiune sunt mai degraba genetice, ereditare, considera specialistii, dar multe probleme isi pot afla cazua in faptul ca ovarele nu produc hormoni in cantitati corespunzatoare. Potrivit sursei mai sus citate, glanda hipofiza primeste mesajul ca ovarele nu functioneaza si elibereaza si mai mult hormon luteinizant. Femeile cu SOPC au de multe ori probleme cu variatiile de glicemie situatie care determina pancreasul sa elibereze si mai multa insulina, ceea ce, in schimb, semnaleaza ovarelor sa produca si mai mult testeosteron. Glandele suprarenale si ficatul sunt afectate producand in organism si mai multi hormoni masculini. Un cerc vicios. Complicatiile acestei boli – SOPC – sunt infertilitatea si diabetul zaharat. Tratamentele conventionale pentru SOPC includ tratamentul hormonal, sensibilizatori de insulina sau chiar interventie chirurgicala ca ultima solutie. Exista dovezi de netagaduit care arata ca dieta joaca un rol semnificativ in tratamentul natural al SPOC, conform aceleiasi surse. Medicul mai sus citat recomanda o dieta de echilibrare hormonala, care, in opinia lui, reprezinta raspunsul la combaterea oricarei probleme legate de hormoni.
In primul rand, 5 portii pe zi de fructe si legume, cu accent pe crucifere – broccoli, varza, conopida. Cel putin 3 portii pe zi de fitoestrogeni proveniti din soia, naut, linte si seminte de in. Fitoestrogenii reduc estrogenii toxici din organism si stimuleaza ficatul sa secrete globulina de legare a hormonului sexual care controleaza cantitatea de estrogen si testosteron din sange. inlocuiti orezul alb cu cel brun, painea alba cu cea din faina integrala si optati pentru cereale integrale precum secara, ovazul. Mariti cantitatea de fibre din dieta. Fibrele naturale obtinute din cereale integrale, fructe si legume ajuta la prevenirea absorbtiei chimicalelor estrogenice in organism, cum ar fi cele din plastic si pesticide.
Folositi grasimile „bune“, adica acelea din peste gras, nuci, seminte si uleiuri vegetale presate la rece. Reduceti grasimile „rele“ din carne, produse lactate pentru ca alimentele bogate in grasimi saturate incurajeaza organismul sa produca prostaglandine, sunstante asemanatoare hormonilor care cauzeaza un dezechilibru.
Eliminati zaharul pentru ca favorizeaza depunerea de grasime, iar celulele grase produc estrogen creand o supraincarcare in organism. La fel si cafeina si alcoolul. Consumati lichide sanatoase – 6-8 pahare in fiecare zi de apa filtrata sau mineral. Fluorul sau clorul din apa de la robinet pot bloca receptorii de iod din tiroida, cauzand dezechilibru hormonal.
Evitati pe cat posibil alimentele care contin conservanti, aditivi si indulcitori artificiali. Pentru a mentine hormonii in echilibru alimentele trebuie sa fie cat mai naturale posibil.
sursa: adevarul.ro