SFATURI PENTRU SEZONUL RECE DE LA SPECIALISTII ROPHARMA

0
77

Meteorologii ne ameninta cu o iarna lunga si grea, asa ca am intrebat-o pe Anca Dascalu, farmacist-sef la farmacia Ropharma Mircea cel Batran din Iasi, ce trebuie sa facem pentru a traversa anotimpul alb fara probleme de sanatate.

Se poate spune ca pericolul de infarct sporeste iarna?
O vorba din popor spune ca persoanele care au mainile reci sunt sincere. Medicii pun acest lucru pe seama unei circulatii periferice deficitare. Iar atunci cand temperaturile din mediul ambiant coboara brusc, problemele vasculare se accentueaza si pot duce chiar la blocaje periculoase. Tine cont de acest lucru mai ales cand te pregatesti sa iesi din casa. Temperaturile scazute fac arterele sa se micsoreze, restrictionand fluxul sangvin si reducand oxigenul care ajunge la inima, ceea ce deschide calea catre un atac de cord. In plus,  cand e frig, inima este mai solicitata pentru ca organismul cere mai multa energie din partea ei pentru a incalzi toate organele. In principal, orele diminetii reprezinta risc marit de infarct, asta din cauza ca atunci presiunea sangvina este mai ridicata. Pentru acest tip de afectiuni, va recomand din gama Ropharma Magnozen, Resveravit si Nutradose G-Tonic.

Cum prevenim hipotermia?  
Instalarea hipotermiei se manifesta prin semne vizibile: tremuraturi si dificultati in a articula cuvintele, urmate de o anumita confuzie sau o lipsa de coordonare. Pentru a creste temperatura corpului trebuie sa pleci din frig cat mai repede posibil si sa intri intr-o camera, la caldura.Cea mai buna arma impotriva hipotermiei este cunoasterea cauzelor, pentru a sti cum sa le eviti. Principalele cauze responsabile de aparitia hipotermiei sunt vantul, umiditatea si frigul. Pentru a te proteja de hipotermie este nevoie sa tii cont de cateva masuri de precautie: acopera-ti corpul cu haine groase, calduroase, poarta manusi, caciula si incaltaminte impermeabila. 

Cum recunoastem degeraturile?
Daca pielea ti-a amortit, s-a albit si are un aspect ca de ceara, inseamna ca suferi din cauza degeraturilor. In aceste situatii, pielea isi pierde elasticitatea, iar la apasarea ei cu degetele ramane ferma. Se intampla aceste lucruri din cauza pierderii caldurii. Reactioneaza cat mai repede, pentru ca efectele sa nu fie dramatice. Utilizeaza caldura mainilor pentru a incalzi pielea inghetata de frig, plasandu-le delicat pe zona de piele afectata.

Cum combatem depresia de iarna?
Depresia de iarna este o tulburare afectiva sezoniera des intalnita, care se manifesta in perioadele prelungite de iarna, cu vreme inchisa, fara soare: pleci de acasa pe intuneric si te intorci tot pe intuneric. Depresia de iarna a fost asociata cu un dezechilibru chimic al creierului, cauzat de scurtarea zilelor pe perioada iernii si de absenta luminii soarelui. Lipsa luminii solare conduce la o carenta de vitamina D in organism. Astfel sunt sporite starile de anxietate, depresie si melancolie. Pe langa tratamentele conventionale antidepresive exista si diverse solutii naturale pe care le poti aplica pentru a scapa de depresia de iarna (sportul, vacantele, lectura, compania persoanele dragi). Pentru aceasta afectiune, recomand, din gama Ropharma, Nutradose Relax si Extrasedyl.

Ce afectiuni ale pielii sunt provocate de frig?
Pielea constituie interfata dintre organism si mediul inconjurator, avand mai multe functii: de regenerare si conservare, de aparare (mecanica, termica, antiinfectioasa), de mentinere a echilibrului mediului intern, imunologica, endocrina si psihosociala. Expunerea la temperaturi scazute in timpul sezonului rece poate determina, la nivelul pielii, reactii normale la frig sau reactii anormale: uscaciune, senzatie de intepatura sau fisuri, pana la manifestari mai serioase sau la agravarea unor boli de piele preexistente. Reactiile cutanate anormale la frig constituie un raspuns exagerat al pielii la actiunea frigului si apar pe fondul unor tulburari functionale locale ce pot exprima prezenta unei boli generale, de sistem. Pentru acest tip de afectiuni, din gama Ropharma va recomand Activit Polivit. 

Ce trebuie sa facem pentru a ne intari imunitatea iarna?
Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului impotriva bolilor si a infectiilor. De buna sa functionare depind, asadar, sanatatea si integritatea fizica a fiecarei persoane. Odihna suficienta, eliminarea stresului, sportul si igiena corespunzatoare sunt metode la indemana pentru intarirea imunitatii. In sezonul rece, este recomandata suplimentarea de vitamina C. Aceasta ajuta la multiplicarea celulelor albe din sange, cele care impiedica patrunderea virusilor in organism. Din gama Ropharma, va recomand Activit Imuno Forte, Activit C, Resveravit si Vitamina C.