Descoperire bizara care demonstreaza cat de putine stim despre corpul uman

0
92

Cercetatorii de la Duke University au descoperit ca atat timpanele oamenilor, cat si cele ale maimutelor rhesus, se deplaseaza odata cumiscarile ochilor, dar nimeni nu intelege pe deplin procesul.

O explicatie ar fi ca „sistemul nostru nervos incearca sa potriveasca ce vedem si ce auzim conform stimulilor externi, dar sistemul vizual si cel auditiv sunt directionate in acelasi loc prin modalitati diferite”, a precizat Jennifer Groh, autoarea studiului. In cadrul studiului cercetatorilor americani, echipa a recrutat 16 participanti care sa stea intr-o camera intunecata cu mici microfoane puse in urechi care sa masoare orice vibratie din timpane, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert.

Au folosit lumini LED care se schimbau intr-un tipar controlat, dintr-o parte intr-alta. Cateodata, un sunet acompania luminile, iar in alte situatii era doar deplasarea luminii. „Am descoperit ca timpanul vibra atunci cand ochii se miscau, chiar si in absenta sunetelor”, a precizat echipa in studiul publicat in PNAS. Odata cu miscarea ochilor dintr-o parte in alta, ambele timpane vibrau timp de cateva oscilatii scurte, care se opreau dupa ce ochii incetau sa se miste.

„Este ca si cum creierul ar spune: 'Imi voi misca ochii, sa spun asta si timpanelor'”, a afirmat Groh. Desi nu se stie cu certitudine de ce are loc acest fenomen, cercetatorii vin cu o idee. „Faptul ca vibratia timpanelor proceseaza informatia spatiala obtinuta de miscarea ochilor inseamna ca sistemul nostru nervos imbina spatiul vizual cu cel auditiv”, a precizat David Murphy, alt autor al studiului. De asemenea, echipa mentioneaza ca creierul integreaza informatia senzoriala chiar la inceputul procesarii ei, pentru a „lua cele mai bine informate decizii cu privire la lumea inconjuratoare”.